Advertentieindex
Image default
Woning en Tuin

Oprit aanleggen Antwerpen

Een paar jaar geleden wilde ik een nieuwe oprit aanleggen. Ik woon op 20 km van Antwerpen en ik ging op zoek naar een ervaren vakman die dit werk wilde uitvoeren. Wat bleek nu? Het was moeilijk om iemand tot bij mijn deur te krijgen om een offerte op te maken. Ik ging via het internet op zoek en contacteerde 6 klinkerleggers rond Antwerpen. Er waren er maar twee die reageerden op mijn email. Blijkbaar hebben de meeste vakmannen veel te veel werk of nemen de tijd niet om emails te beantwoorden. Een betere manier leek de mensen die klinkerwerken in Antwerpen uitvoeren, even te bellen.

Ik was nog niet helemaal zeker welk materiaal ik wilde voor mijn oprit. Een buurman vertelde me dat zijn betonklinkers na 3 jaar helemaal aangetast waren door mos. Een paar vochtige winters en je moet de betonklinkers volledig terug reinigen, soms met speciale producten.

Ik ging dus naar een toonzaal met verschillende soorten betonklinkers en kleiklinkers en allerhande andere natuurmaterialen zoals kasseien en natuursteen. De verkopers hebben me toch de betonklinkers niet helemaal afgeraden. Tegenwoordig zijn er speciale bewerkingen van deze uiterst robuuste klinker te vinden die water en vuilafstotend zijn. En de betonklinker kan je nu vinden in alle kleuren van de regenboog. De technieken voor het nabootsen van kleiklinkers op artificiële wijze heeft geen grenzen. Maar één van de nadelen is dan, dat de klinkers geen of weinig water opnemen.

Inmiddels was ik verder in mijn zoektocht naar een materiaal op een natuurlijk product gestoten: de gebakken kleiklinker.. Dit is het, dacht ik bij mezelf. Het is nog een betaalbare klinker, én het is een natuurproduct. Je hebt hier natuurlijk heel veel duurdere varianten. Maar ik zocht eerder een gele, beige kleur voor mijn oprit in Regio Antwerpen.

Ik had bijna beslist en de stenen besteld. Maar nu ik van een collega hoorde dat zij een oprit met grasdallen had aangelegd, moest ik toch weer twijfelen. Ze vertelde me dat de grasdallen een heel sterk materiaal zijn en dat het gras heel mooi oogt. Ik ben van mezelf toch een beetje gevoelig voor alles wat met duurzaamheid en ecologie te maken heeft.

Het nieuwe idee van duurzaamheid en tegelijkertijd stevigheid en weinig onderhoud sprak met enorm aan. Ik ben dus opnieuw een zoektocht gestart naar het perfecte materiaal. Die vakmannen die klinkers leggen, daar kan ik misschien geen beroep meer op doen. Misschien hebben ze nog nooit met dit materiaal grasdallen gewerkt.

Ik ging dus even polsen en gelukkig was één van de twee gespecialiseerd in oprit aanleggen met grind en grasdallen. Na een kort gesprek over de prijs van de oprit aanleg, was het tijd om de begindatum vast te zetten. Deze stielmannen hebben naar het schijnt heel veel werk, want het was pas mogelijk na 3 maanden.

Nadien ging ik nog even checken op het internet of ik een bouwvergunning nodig had voor dit werkje, maar dit bleek niet nodig in mijn gemeente.