Advertentieindex
Image default
Woning en Tuin

Diverse toepassingen van ventilatie

Om het leefklimaat in een woning, kantoor of ander gebouw goed te houden, is ventileren van cruciaal belang. Maar welke ventilatie-oplossing is voor jouw de juiste keus? Dit is afhankelijk van wat je nodig hebt, maar ook wat je wensen zijn. Er zijn verschillende manieren waarop ventilatie in huis kan worden toegepast.

Een centraal ventilatiesysteem

De grootste aanpassing is het plaatsen van een centraal ventilatiesysteem. Hiermee regel je de luchtkwaliteit binnen een heel gebouw of woning, via een systeem van meerdere ventilatiekanalen en ventilatoren. De buitenlucht komt binnen in de woonkamer of slaapkamer en gaat via de badkamer (een ruimte met hoge luchtvochtigheid) naar buiten. Je hebt verschillende soorten ventilatiesystemen:

Ventilatiesysteem A: alles gebeurt op natuurlijke wijze;

Ventilatiesysteem B: er is sprake van mechanische luchttoevoer en natuurlijke luchtafvoer;

Ventilatiesysteem C: er is sprake van natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer; systeem C+ werkt vraaggestuurd.

Ventilatiesysteem D: alles gebeurt mechanisch.

– Ventilatiesysteem E+: Een vraaggestuurde ventilatie en warmtepomptechnologie gecombineerd in één systeem. Meer informatie over ventilatiesysteem E+ kan je hier terugvinden.

Een luchtbevochtiger, -ontvochtiger of -reiniger

Wanneer je een specifieke ruimte wilt ventileren kies je voor een opbouw ventilatie unit. Je kunt kiezen voor een luchtbevochtiger, een luchtontvochtiger en een luchtreiniger. Er zijn ook toestellen die deze drie functies kunnen combineren. De toestellen werken vooral goed in kleine ruimtes. Heb je een te hoge luchtvochtigheid de badkamer? Kies dan voor een luchtontvochtiger. Zo voorkom je schimmelvorming.

Een ventilator

Bij kleine ruimtes zoals de badkamer kun je ook een ventilator plaatsen. Een ventilator zorgt ervoor dat de vochtige lucht in de badkamer op tijd wordt afgevoerd. Je kunt kiezen voor een klassiek ventilatierooster dat je handmatig kan openen en sluiten. Maar ook wat meer nieuwe ventilatoren kun je gemakkelijk aanschaffen.

Meer informatie over de verschillende systemen kan je terugvinden op deze ventilatieshop.