Advertentieindex
Image default
Dieren

Wat is een niercontrole? En waarom heeft mijn hond dat nodig?

Een niercontrole is een controle van de nieren van uw hond om na te gaan of ze goed werken. Het eerste bezoek aan de dierenarts is meestal voor een uitstrijkje en een vaccinatie. Zorg ervoor dat uw hond goed wordt behandeld door bij te houden welke onderzoeken en straffen uw huisdier ondergaat. Checkin is belangrijk omdat nierziekten zeer ernstig kunnen zijn voor uw hond en vaak als aandoening worden geërfd. Het is belangrijk om te controleren of uw hond tekenen van een nierziekte heeft, zodat u indien nodig actie kunt ondernemen. Weten of uw hond een nierziekte heeft is de eerste stap om het mysterie op te lossen.

Zijn de nieren in gevaar?

Als uw hond ooit een urineweginfectie (UTI) heeft gehad, is de kans op het ontwikkelen van een nierziekte erg groot. Maar andere honden zonder voorgeschiedenis van blaas- of UTI hebben dezelfde kans. Het goede nieuws is dat de incidentie van het ontwikkelen van een nierziekte bij bepaalde rassen veel lager is dan bij andere. Als u zich zorgen maakt over de niergezondheid van uw hond, neem dan contact op met uw dierenarts voordat u een hond neemt. Zelfs als u geen tekenen van nierziekte heeft, is het nog steeds belangrijk om de nieren van uw huisdier eens in de paar jaar te laten controleren om er zeker van te zijn dat ze goed werken.

Wat kan er misgaan met de nieren van mijn hond?

De nieren van uw hond kunnen na verloop van tijd een aantal dingen mankeren. Vrij verkrijgbare geneesmiddelen, stress en een suikerrijk dieet kunnen de nieren van uw hond aantasten. Andere factoren zoals genetische ziekten, ouderdom en slecht onderhoud van het gebit van uw hond kunnen ook complicaties met de nieren van uw huisdier veroorzaken. Het is belangrijk om te onthouden dat de nieren van uw hond net zo belangrijk zijn als die van u. Geef ze evenveel liefde, genegenheid en aandacht als u uzelf zou geven. Als u uw huisdier alles geeft wat hij of zij nodig heeft, zullen ze zich eerder tevreden voelen en de energie hebben om voor zichzelf op te komen.

Symptomen van nierziekte bij honden.

Veel mensen denken dat hun hond een nierziekte heeft als ze een paar symptomen opmerken: Een verlies van eetlust

Een verhoogde dorst

Zwaar kwijlen

Pijn in de rug of in de zij

Zwakte of onvermogen om te lopen

Donkere urine

Droge of overmatige afscheiding van de poep

Lage koorts

Volgende stappen: Checklist

Als uw hond een van de bovenstaande symptomen vertoont, plan dan een snelle niercontrole bij uw dierenarts. Als uw hond verder gezond is, werken zijn of haar nieren waarschijnlijk prima. Volg deze stappen om een regelmatige niercontrole voor uw hond in te plannen.

  • Controleer de vooruitgang van uw hond door een eenvoudig urineonderzoek te doen (tenzij uw dierenarts zeker weet dat de nieren van uw hond in orde zijn).
  • Laat uw hond lichamelijk onderzoeken om er zeker van te zijn dat hij of zij verder gezond is.
  • Neem uw hond mee naar de dierenarts voor een snelle controle.
  • Plan een snelle niercontrole bij uw dierenarts als uw hond tekenen van nierziekte vertoont.

Een biopsie is een procedure waarbij een monster van de nier van uw hond wordt genomen om de gezondheid ervan te bepalen. Een biopsie wordt meestal om verschillende redenen gedaan, bijvoorbeeld als uw hond een ongewone knobbel heeft of als zijn of haar gezondheid nauwlettend in de gaten wordt gehouden door een dierenarts. De biopsie kan tot een uur duren, en uw hond krijgt pijnstillers indien nodig. De biopsie kan ook onder een microscoop worden gedaan om te bepalen welk type nier uw hond heeft.

Is het mogelijk om een hond met nierfalen te redden?

Voor sommige honden met licht nierfalen kan dialyse een optie zijn om hen te helpen hun natuurlijke energie terug te krijgen. Maar voor de meeste honden met een nierziekte is een transplantatie de enige haalbare optie. Verwacht niet dat uw huisdier gered kan worden.

Hoe lang duurt een niertransplantatie?

Een niertransplantatie duurt 6 tot 8 maanden. Daarna gaat de gezondheid van uw hond achteruit. Het is belangrijk om uw hond op een normaal dieet te houden met kleine maaltijden gedurende de dag, vooral tijdens de fase na de transplantatie. Als uw hond niet goed eet of last heeft van misselijkheid of braken, is dat een teken dat uw huisdier door de dierenarts moet worden gezien.

Wat moet ik doen als mijn hond een nierprobleem heeft?

Het beste is om uw hond zo snel mogelijk door een dierenarts te laten onderzoeken. Zelfs als u denkt dat uw hond slechts een klein nierprobleem heeft, kan het nodig zijn hem door te verwijzen naar een dierenarts voor een snelle controle. Met een snelle controle kan de dierenarts ernstiger problemen uitsluiten voordat hij tijd en geld verspilt aan een langer onderzoek. Als uw hond een klinisch teken of symptomen van een nierziekte vertoont, breng hem of haar dan onmiddellijk naar een dierenarts.

Waar kan ik meer informatie vinden over nieraandoeningen bij honden?

Er is online veel informatie beschikbaar over nieraandoeningen bij honden, maar doe eerst uw onderzoek. Zoek het ras en type van uw huisdier op om specifieke informatie over uw hond te krijgen. Er zijn veel goede online bronnen, maar veel daarvan zijn niet goedgekeurd door de FDA.

 

https://www.petfooddiscount.nl/content/hypoallergeen-hondenvoer