Advertentieindex
Image default
Dieren

Ziekten bij honden die u moet kennen

Ziekten bij honden die u moet kennen

 

Weet u dat het immuunsysteem van uw hond complexer is dan u denkt? Dat klopt! Honden hebben een zeer geavanceerd immuunsysteem dat niet alleen infecties bestrijdt, maar ook voortdurend controleert op mogelijke bedreigingen. Er zijn veel ziekten bij honden die ons van tijd tot tijd te pakken kunnen krijgen, maar we moeten ons bewust zijn van hun symptomen en hoe ze te voorkomen. Als u op de hoogte bent van deze veel voorkomende hondenziekten, kunt u uw huisdier gezond en beschermd houden. Houd uw hond gezond met Acana hondenvoer en lees hieronder meer over mogelijke kwalen waar u rekening mee zou moeten houden.

 

Verantwoordelijk hondenbezit en vaccinaties

Hondenbezitters moeten goed begrijpen wat de verantwoordelijkheden zijn van het bezitten van een huisdier. U moet in staat zijn om voor de gezondheid van uw hond te zorgen en hem onderdak en voedsel te geven. U moet zich ook bewust zijn van de mogelijke veterinaire kosten die gepaard gaan met het bezit van een hond. Sommige veel voorkomende hondenziekten, zoals allergieën en artritis, kunnen worden behandeld met medicijnen en goede voeding. Sommige ziekten, zoals het parvovirus, kunnen echter dodelijk zijn als u uw hond niet meteen naar de dierenarts brengt. Hoewel vaccinaties niet garanderen dat uw hond nooit ziek zal worden, kunnen ze het risico op bepaalde ziekten wel aanzienlijk verkleinen.

 

Artritis

Dierenartsen vinden meer en meer gevallen van artrose bij honden naarmate ze ouder worden. Dit komt omdat er een direct verband is tussen het immuunsysteem en artritis. Als het immuunsysteem van de hond infecties bestrijdt, produceert het ontstekingschemicaliën die de gewrichten en andere weefsels kunnen beschadigen. Dit omvat ook het kraakbeen in de gewrichten, wat tot artritis leidt. Artritis bij honden wordt meestal behandeld met medicatie die de ontsteking in hun gewrichten kan helpen verminderen. Er zijn verschillende soorten artritis, waaronder degeneratieve gewrichtsaandoeningen, traumatisch gewrichtsletsel, en artrose.

 

Vlooien en teken

Omdat veel honden veel tijd buiten doorbrengen, lopen ze het risico op bepaalde schadelijke parasieten zoals vlooien en teken. Vlooien zijn kleine, vleugelloze insecten die zich voeden met het bloed van zoogdieren, waaronder honden. Ze zijn meestal zwart of bruin van kleur en hebben ongeveer de grootte van een kleine rijstkorrel. Vlooien kunnen erg irritant en oncomfortabel zijn voor honden, vooral voor honden die er allergisch voor zijn. Teken zijn bloedzuigende parasieten die zich vasthechten aan honden en andere dieren. Ze komen veel voor in gebieden zoals bossen en grasvelden waar hun gastheerdieren veel voorkomen. Teken kunnen schadelijke ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme en Rocky Mountain gevlekte koorts.

 

Oorinfecties

Hoewel oorontstekingen vaak voorkomen bij katten, zijn ze minder gebruikelijk bij honden. Als ze optreden, is dat meestal te wijten aan langdurige oorirritatie. Oorontstekingen zijn een veel voorkomend probleem bij honden die worden gehouden in kleine ruimtes met een slechte luchtstroom, zoals kennels. Omdat de oorkleppen van honden helpen de luchtstroom te reguleren, zorgen ze vaak niet voor voldoende ventilatie om oorinfecties te voorkomen. Als de oren van uw hond rood en gezwollen zijn en veel afscheiding produceren, is de kans groot dat hij een oorontsteking heeft. Dit kan gebeuren als uw hond tijdens het zwemmen water in zijn oren krijgt, of als hij in een kennel met slechte ventilatie en veel vocht wordt gehouden.

 

Huidziekten

Huidziekten bij honden komen veel voor en kunnen erg oncomfortabel voor ze zijn. Honden met een gevoelige huid hebben meer kans om huidziekten te ontwikkelen. De meest voorkomende zijn allergieën en vlooienbeten. Hondenallergieën zijn een gevolg van een overactief immuunsysteem. Het immuunsysteem van de hond reageert op bepaalde triggers, zoals pollen of huisstofmijt, met een abnormale en soms pijnlijke reactie. Vlooienbeten kunnen jeuk en irritatie veroorzaken bij honden, vooral bij honden met een zeer gevoelige huid. Andere huidziekten bij honden zijn ringworm, kiemwormen en schurft. Deze kunnen worden overgedragen door andere dieren, zoals katten, of zelfs door mensen, dus het is belangrijk om uw hond goed te verzorgen.

 

Immuundeficiëntie

Hoewel honden een zeer robuust immuunsysteem hebben, is het niet ondoordringbaar. Als uw hond wordt blootgesteld aan ziekten, zal zijn immuunsysteem reageren door antilichamen te produceren die de binnendringende organismen, zoals bacteriën en virussen, bestrijden. Soms is het immuunsysteem niet sterk genoeg om de infectie af te weren. In dat geval wordt het lichaam van uw hond vatbaarder voor alle infecties, ook voor die welke normaal gesproken goedaardig zijn. Een voorbeeld hiervan is hondenziekte. Dit virus veroorzaakt over het algemeen een milde ziekte bij honden die volledig gevaccineerd zijn en heeft slechts geringe gevolgen voor niet-gevaccineerde honden. Bij honden met een onderdrukt immuunsysteem kan het virus echter dodelijk zijn.

http://www.petfooddiscount.nl