Advertentieindex
Image default
Bedrijven

Wat is online marketing?

In dit artikel gaan in op wat online marketing inhoudt en waarom die heel belangrijk voor een onderneming kan zijn. hulp bij online marketing

E-commerce

Veel commercie heeft zich naar het internet verplaatst, e-commerce genoemd. We zien het aantal webwinkels toenemen, maar de groei blijft niet daartoe beperkt. Ook worden er veel diensten online aangeboden. Als iemand een product of dienst nodig heeft, dan is het heel gebruikelijk dat er online wordt gezocht, besteld of afgenomen, en betaald.

Online zoeken

Het is heel normaal geworden om online te zoeken als iemand een product of dienst nodig heeft. Daarvoor worden de zoekmachines gebruikt. Aan de hand van ingevoerde zoekwoorden toont een zoekmachine een groot aantal zoekresultaten. De zoeker zal doorgaans niet veel verder kijken dan naar de eerste 30-40 resultaten. Desgewenst probeert de zoeker het nogmaals met andere zoekwoorden. Door het selecteren van een zoekresultaat komt de zoeker bij online-informatie terecht. Die kan de vorm van een website hebben, maar men kan ook bij sociale media uitkomen. 

Website

Doordat veel mensen online zoeken, is het heel belangrijk geworden dat een bedrijf op die manier kan worden opgespoord. We noemden al een website. In e-commerce wordt zo’n website commercieel ingezet en is het essentieel dat die vindbaar is voor zoekers. Het zoeken gebeurt met een zoekmachine. De technieken die worden gebruikt, om in de zoekresultaten van zoekmachines zo hoog mogelijk te komen als een zoeker relevante zoekwoorden intypt, worden samengevat met search engine optimization (seo).

Sociale media

Je kunt als bedrijf via sociale media informatie aanbieden. Als iemand je bedrijf op die media tegenkomt en geïnteresseerd is in wat je te bieden hebt, dat kan die onmiddellijk contact met je opnemen. Het kan echter zijn dat iemand graag op de hoogte blijft van je activiteiten en zich abonneert op jouw informatie. Ook uit dat laatste kan voortvloeien dat iemand contact opneemt. 

Betaald adverteren

De manieren van online marketing die we hiervoor hebben genoemd, kosten je tijd, maar we praatten niet over betaalde advertenties. Die mogelijkheid bestaat echter wel. Dat kan zowel via zoekmachines als sociale media. In het eerste geval spreken we van search engine advertising (sea). Voor de plaatsing van betaalde advertenties bieden zoekmachines en sociale media diverse opties aan. Die advertenties kunnen tamelijk gericht voor een bepaalde doelgroep worden geplaatst.