Advertentieindex
Image default
Bedrijven

Geschiedenis van de foute kersttrui

Een foute kersttrui is elke trui met een kerstthema die wordt beschouwd als slecht van smaak of opzichting. Dus wat maakt een trui lelijk? Nou, de algemene consensus is dat hoe meer verfraaiingen, meer klatergoud en meer kerstthema-versieringen – des te lelijker de trui.

 

Het is moeilijk om te zeggen wie de eerste foute kersttrui uitgevonden heeft. In feite kunnen we veronderstellen dat lelijke truien zijn ontworpen met de oorspronkelijke bedoeling om in de mode te zijn. Het is alleen vanwege ons steeds veranderende gevoel voor mode dat truien die als acceptabel werden beschouwd nu als lelijk worden beschouwd.

 

Geïnspireerd door de jaren tachtig

Sommigen beschouwen comedian en acteur Bill Cosby als de vader van de lelijke kerstsweater vanwege de rare sweaterontwerpen die hij droeg in zijn programma ‘The Bill Cosby Show’. Hoewel Cosby begrijpelijkerwijs niet het krediet wil accepteren voor het populariseren van slechte smaak, heeft mijn onderzoek aangetoond dat kersttruien in de jaren tachtig voor het eerst werden gefabriceerd onder de naam “jingle bell sweaters”.

 

Maar hoewel niemand de schuld wil nemen voor de verspreiding van lelijke truien, heeft het toch een wijdverspreide feesttraditie onder jongere mensen voortgebracht.

 

De stad Vancouver claimt ook de geboortestad te zijn van de lelijke sweaterfeesten in 2002. Elk jaar, wordt er een feest gehouden in de Commodore Ballroom waar de dresscode zorgt voor een lelijke trui affaire. Chris Boyd en Jordan Birch, de mede-oprichters van het Commodore’s jaarlijkse lelijke trui feest, hebben zelfs de zinsnede “ugly Christmas sweater” en “ugly Christmas sweater party” als handelsmerk geclaimd.

 

Korte geschiedenis van de sweater

Het vroegste voorbeeld van een kledingstuk gemaakt met de tweenaaldige vorm van breien waarmee we vandaag bekend zijn, zijn Egyptische ‘koptische sokken’ die teruggaan tot 1000 na Christus. De vest-sweater is vernoemd naar James Thomas Brudenell, de zevende graaf van Cardigan. Brudenell was een militaire kapitein die zijn troepen leidde naar de Charge of the Light Brigade in de Valley of Death. De troepen van Brudenell waren uitgerust met gebreide militaire jassen met de bijnaam cardigans.