Advertentieindex
Image default
Auto’s en Motoren

Een brommobiel verzekeren, waar rekening mee houden?

In Nederland is het zo dat er een wettelijke verplichting geldt voor wat het verzekeren van gemotoriseerde voertuigen betreft. In eerste instantie zijn er veel mensen die denken dat het daarbij alleen maar gaat om de auto. Dat is echter niet juist. Neem nu bijvoorbeeld een brommobiel. Ook voor een brommobiel geldt dat ze valt onder de noemer van de gemotoriseerde voertuigen. Dit betekent dat het afsluiten van een verzekering er eveneens voor is vereist. Wil jij ook graag een brommobiel verzekeren? Dan zal je er rekening mee moeten houden dat er tal van verschillende soorten verzekeringen op de markt zijn terug te vinden. Voor welke verzekering jij finaal zal kiezen is altijd afhankelijk van de situatie in kwestie. Wil jij graag ontdekken wat voor het verzekeren van jouw brommobiel nu precies de beste keuze is? Dat is mogelijk hier op deze pagina!

Welk budget heb je beschikbaar voor je brommobiel verzekering?

Je brommobiel verzekeren doe je uiteraard in eerste instantie niet zonder eerst even voor jezelf te bepalen over welk budget je daarvoor beschikt. Veel mensen doen dit wel met als gevolg dat ze uiteindelijk voor een vervelende verrassing komen te staan. Het is namelijk zo dat je de premie van je brommobielverzekering niet één keer, maar wel op periodieke basis zal moeten betalen. Met andere woorden, zorg er altijd voor dat de premie past binnen je financiële mogelijkheden. Wordt het een lastige opdracht om de premie voor de verzekering voor je brommobiel in één keer te betalen? Dan kan je er ook nog voor kiezen om dit gewoon maandelijks te doen. Dit maakt toch best een verschil.

Welke mogelijke brommobielverzekeringen bestaan er allemaal?

Een belangrijke vraag die je, je in eerste instantie bij een brommobiel verzekeren dient te stellen heeft te maken met het soort brommobielverzekeringen die er allemaal bestaan. We maken op dit vlak een onderscheid tussen drie verschillende soorten verzekeringen. Denk hierbij concreet aan:

  1. De WA-verzekering voor brommobielen;
  2. De beperkt cascoverzekering;
  3. De volledige cascoverzekering;

Voor de WA-verzekering geldt dat je ze sowieso dient af te sluiten voor je brommobiel. De andere twee verzekeringen zijn niet wettelijk verplicht, al kunnen ze in bepaalde gevallen zeker en vast aan te raden zijn. Hoe dan ook, zou jij ook graag meer willen te weten komen over de verschillende soorten brommobielverzekeringen die er allemaal bestaan? Lees dan vooral snel verder.

1.) De WA-verzekering voor brommobielen

De eerste van drie mogelijkheden waar je bij een brommobiel verzekeren voor kan kiezen is de WA-verzekering. Het gaat hierbij om een verzekering die louter en alleen tussenkomt in de schade die je aanbrengt ten opzichte van derden. Met andere woorden, op het moment dat je met jouw brommobiel schade veroorzaakt aan een derde partij waarvoor jij ook de schuld draagt zal deze verzekering daar haar tussenkomst in verlenen. Is er geen sprake van een schuld die bij jou is gelegen? In dat geval zal je verzekering uiteraard niet tussen moeten komen.

Het afsluiten van de WA-verzekering voor brommobielen brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Op deze manier je brommobiel verzekeren zorgt er immers voor dat je slechts rekening dient te houden met zeer beperkte kosten. Anderzijds is het wel zo dat je hierdoor ook slechts kan rekenen op een beperkt aantal dekkingen. Het is dus in de praktijk vooral een beetje afwegen of deze optie voor jouw brommobiel nu al dan niet de moeite waard is om voor te kiezen.

2.) De beperkt cascoverzekering voor brommobielen

De tweede optie waar je voor je brommobiel verzekeren over beschikt is de zogenaamde beperkt cascoverzekering. Bij deze verzekering wordt de basis gelegd door de WA-verzekering. Deze wordt echter aangevuld met een reeks van extra dekkingen. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

  • Schade veroorzaakt door een brand of explosie;
  • Schade als gevolg van inbraak, diefstal of joyriding;
  • Schade veroorzaakt door een aanrijding met een wild dier;

Wanneer er zich één van de hierboven aangehaalde schadegevallen voordoet zal je al snel tot de conclusie komen dat je met een beperkt cascoverzekering uitstekend bent verzekerd. Je zal er een hogere premie voor moeten betalen in vergelijking met de WA-verzekering, maar de kosten liggen wel nog steeds gevoelig lager als bij een allrisk het geval is. Het is mede omwille van deze reden dat heel wat mensen ervoor hun brommobiel verzekeren voor kiezen om een beroep te doen op dit type van verzekering. Zo is jouw brommobiel in de basis zeker en vast goed verzekerd!

3.) De volledige cascoverzekering voor brommobielen

Op de meest optimale manier je brommobiel verzekeren doe je bij voorkeur door het afsluiten van de volledige cascoverzekering of de zogenaamde all risk brommobielverzekering. Dit type van verzekering maakt het mogelijk om alle verschillende vormen van schade in te dekken. Concreet zorgt dit ervoor dat je eveneens schade kan laten dekken die eigenlijk door jou is veroorzaakt. Het gaat hierbij in de praktijk dan voornamelijk om schade als gevolg van vallen of botsen. Dergelijke schadegevallen worden uitgesloten door de andere brommobielverzekeringen, maar dus niet door deze allrisk. Dit zorgt ervoor dat op deze manier je brommobiel verzekeren zeer aan te raden kan zijn. Let wel, het feit dat er een dergelijk groot aantal dekkingen door worden aangeboden zorgt er wel voor dat je rekening dient te houden met een vrij stevige kostprijs. Je brommobiel verzekeren door middel van een volledige cascoverzekering is dus allesbehalve goedkoop.

Hoe besparen op je brommobielverzekering?

Kan je besparen op je brommobiel verzekeren? Dat kan zeker. Er bestaan verschillende mogelijkheden om de kosten voor dit type van verzekering te drukken. Enkele zeer interessante opties waar je rekening mee zou kunnen houden zijn onder meer de volgende:

  1. Voer altijd een vergelijking uit voordat je een brommobielverzekering afsluit;
  2. Hou altijd rekening met het eigen risico dat mogelijks geldt voor de verzekering;
  3. Sluit geen dekkingen af voor je brommobiel die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt;

De drie bovenstaande bespaartips zijn ongelofelijk eenvoudig te hanteren en kunnen er op een behoorlijk efficiënte manier voor zorgen dat je brommobiel verzekeren heel wat financieel toegankelijker wordt. Spreekt dit jou ook wel aan? Vergeet dan zeker niet om deze bespaartips te hanteren. Je zal er absoluut zeker je voordeel mee kunnen doen!