Advertentieindex
Image default
Zorg

Alles over de zwangerschapsuitkering: dit is wat je moet weten

Er zijn veel verschillende uitkeringen voor allerlei verschillende dingen. Er is ook een uitkering voor wanneer je zwanger bent. Er zitten hier wel bepaalde regels aan vast en er zijn een aantal andere dingen die handig zijn om te weten over de zwangerschapsuitkering. We gaan je er in dit artikel meer over vertellen dus lees zeker verder!

Zwangerschapsuitkering als ZZP´er

Hoe zit het met een zwangerschapsuitkering als ZZP´er? Sinds 4 juni 2008 is er voor alle zwangere zelfstandige beroepsbeoefenaars en meewerkende partners van de zelfstandigen recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van 16 weken. Het verzoek voor deze zwangerschaps- en bevallingsuitkering moet ingediend worden bij het UWV. Dit kan gedaan worden vanaf week 24 van de zwangerschap en tot uiterlijk twee weken voorafgaand aan de datum dat het zwangerschapsverlof ingaat. Er is hier ook sprake van wanneer je samen met je echtgenoot of partner een bedrijf runt, de uitkering kan dan wel wat lager uitvallen. Als je nog verder financieel of administratief advies nodig hebt als ZZP´er onder andere over de zwangerschapsuitkering dan kan je daarvoor bij Doomen & Quist terecht.

Zwangerschapsverlof en uitkering bij werkgever aanvragen

Je vraagt zwangerschapsverlof en bevallingsverlof aan bij je werkgever. Dit moet je uiterlijk 3 weken voordat je verlof ingaat doen, dus dat is ten minste 7 weken voor je uitgerekende bevallingsdatum. Je vraagt aan je huisarts of verloskundige een zwangerschapsverklaring. In een zwangerschapsverklaring staat de vermoedelijke bevallingsdatum. Deze verklaring bewaart je in je eigen administratie. Het UWV kan tot 1 jaar na de einddatum van de zwangerschaps- en bevallingsuitkering om de zwangerschapsverklaring vragen, als dat nodig is voor controle dus zorg dat je hem dan nog hebt in je administratie. Tijdens je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof heb je recht op een zwangerschapsuitkering. Je kan dit aanvragen bij je werkgever. Je werkgever vraagt dan de uitkering aan bij het UWV. De werkgever mag daarnaast het zwangerschapsverlof niet weigeren.

Hoeveel is een zwangerschapsuitkering?

De zwangerschapsuitkering is gelijk aan je volledige dagloon. Dat is het loon dat je gemiddeld per dag verdient. De zwangerschapsuitkering is echter niet meer dan het maximumdagloon. Ook heeft een lager inkomen tijdens een voorafgaande ziekte- of verlofperiode heeft geen invloed op de hoogte van je uitkering.