Advertentieindex
Image default
Woningen

Menuiserite asbest onderdakplaten

Asbesthoudende menuiserite onderdakplaten zijn een soort dakbedekking die vroeger veel gebruikt werd in België. Ze bestaan uit asbestcement vermengd met cellulosevezels, waardoor ze een zachte en lichte structuur hebben. Ze hebben meestal een roze, lichtgrijze of gele kleur en zijn dun van vorm.

Asbesthoudende menuiserite onderdakplaten zijn een voorbeeld van hechtgebonden asbest, wat betekent dat de asbestvezels stevig vastzitten in het bindmiddel. Dit vermindert het risico op het vrijkomen van vezels, zolang de platen niet beschadigd of bewerkt worden. Toch is het aan te raden om deze platen te laten verwijderen door een erkend asbestverwijderaar, omdat ze kunnen verweren door weer en wind en zo alsnog vezels kunnen loslaten.

Hoe kan je weten of je menuiserite onderdakplaten asbest bevatten? Een manier is om te kijken naar het productiejaar van de platen. Als ze geproduceerd zijn na 1994, dan zijn ze asbestvrij en worden ze aangeduid als Menuiserite NT of T. Een andere manier is om een asbeststaalname te laten doen door een gecertificeerd bedrijf, dat het materiaal kan analyseren in een laboratorium. Het is af te raden om zelf te proberen de platen te herkennen of te verwijderen, omdat je jezelf en anderen kan blootstellen aan asbestvezels.

Een asbestattest-aanvragen doe je bij ons asbestattest-aanvragen.be. Een asbestattest is een document dat informatie geeft over de aanwezigheid en de toestand van asbest in een gebouw. Het is verplicht om een asbestattest te hebben als je een gebouw wilt verkopen dat gebouwd is voor 2001. Het asbestattest moet beschikbaar zijn op het moment dat je de overeenkomst met de koper tekent.

Om een asbestattest te krijgen, moet je een gecertificeerde asbestdeskundige inventarisatie (ADI – Asbestattest-anvragen.be) aanstellen. Deze deskundige zal je gebouw inspecteren en een inventaris maken van alle materialen die asbest kunnen bevatten. Hij of zij zal ook de staat van het asbest beoordelen en advies geven over hoe je het veilig kunt beheren of verwijderen.

De asbestdeskundige zal je het asbestattest van de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) bezorgen. Dit attest is uniek voor elk gebouw en bevat een samenvatting van de inventarisatie, een risicobeoordeling en een actieplan. Een officieel attest kan je aanvragen bij Asbest Attest Aanvragen.

https://asbestattest-aanvragen.be/bouwmaterialen/menuiserite-onderdakplaten/