Advertentieindex
Image default
Woning en Tuin

Is hard water slecht voor je apparaten?

“Ze maken de dingen gewoon niet meer zoals vroeger.” Je hebt waarschijnlijk zoiets gezegd bij het vervangen van een wasmachine die kapot ging, een servicetechnicus belde om je vaatwasser te repareren of een boiler op de vloer lekte. Er is iets dat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je waterverbruikende apparaten een lange levensduur hebben. Het begint met het identificeren van het probleem, en in veel gevallen is het probleem hard water. Dit is waarom zoveel apparaten voor hun tijd op het kerkhof belanden.

Hoe hard water je apparaten verpest

Calcium en magnesium zijn goed voor gezonde botten, maar het zijn de slechteriken als het om bepaalde apparaten in huis gaat. Die mineralen maken water hard. Ze zijn ook verantwoordelijk voor wat bekend staat als kalkaanslag of minerale afzettingen. Kalk van hard water kan leidingen verstoppen en het beschadigt je waterverbruikende apparaten, waardoor ze na verloop van tijd verslijten. Ze worden steeds minder effectief totdat ze uiteindelijk afbreken. 

 

Omdat waterontharders die harde mineralen verwijderen, laat behandeld water echter geen schilferige opbouw achter die schadelijk is voor apparaten. Maar dat is niet alles, onderzoekers ontdekten ook dat apparaten met zacht water minder zeep en wasmiddel nodig hebben en op lagere temperaturen kunnen werken, maar net zo effectief zijn. Het wasmiddelgebruik daalde met 50% in wasmachines met zacht water en u kunt tot 70% besparen op vaatwasmiddel. Met onthard water toonden tests aan dat wasmachines konden draaien met een watertemperatuur van 60 graden in plaats van 100 graden en toch hardnekkige vlekken kunnen verwijderen. Afhankelijk van de vlek kan het verwijderen van de hardheid in water de verwijdering met 100% verbeteren.

Apparaten met hard water en hoog rendement

Tegenwoordig kiezen veel huiseigenaren ervoor om apparaten met een hoog rendement te kopen, die op de lange termijn geld kunnen besparen en energie kunnen besparen. Apparaten met een hoog rendement vereisen echter ook een aanzienlijke initiële investering. Als er hard water door die apparaten wordt geleid, zal hun efficiëntie dramatisch afnemen in de loop van maanden en jaren. Dat betekent dat je niet de energiebesparing krijgt die je denkt te hebben. 

 

Met zacht water is het veel waarschijnlijker dat apparaten zoals vaatwassers en wasmachines de oorspronkelijke fabrieksrendementsclassificatie voor langere tijd behouden. De meesten van ons besteden niet echt veel aandacht aan de handleidingen van het apparaat, maar als je dat wel deed, zou je zien dat velen van hen aanbevelen om behandeld water te gebruiken voor de beste prestaties. In feite zijn de garanties voor sommige modellen met een hoog rendement ongeldig als je ze gebruikt met hard water. Een waterontharder van Soft Water Systems kan ook de ecologische voetafdruk van je huis verkleinen. Dat komt omdat een waterontharder van Soft Water Systems niet alleen apparaten helpen om minder energie te verbruiken, maar dankzij het behandelde water kun je ook minder zeep en wasmiddel gebruiken.