Advertentieindex
Image default
Winkelen

Vijf voordelen van duurzaam speelgoed

Steeds meer ouders en verzorgenden willen duurzaam speelgoed voor hun kinderen, maar welk speelgoed is eigenlijk duurzaam? Een goed voorbeeld van duurzaam speelgoed is houten speelgoed, maar je kunt ook denken aan speelgoed van gerecycled plastic. Bekende merken op het gebied van duurzaam speelgoed zijn Goki, Hape, Janod en Eichhorn. Duurzaam speelgoed heeft vele voordelen ten opzichte van kunststof speelgoed. We zetten er vijf voor je op een rijtje.

1. Beter voor het milieu

Het moge duidelijk zijn, duurzaam speelgoed is milieuvriendelijker. Bij de productie van plastic speelgoed worden veel kostbare grondstoffen gebruikt en het vervelende is dat dit soort speelgoed meestal geen erg lange levensduur heeft. Houten speelgoed daarentegen is haast onverwoestbaar en wordt tegenwoordig vooral gemaakt van het hout van snelgroeiende boomsoorten. Een andere duurzame variant is speelgoed gemaakt van gerecycled plastic.

2. Kinderen gebruiken hun fantasie

Duurzaam speelgoed brengt kinderen op een creatievere manier tot spelen dan veel kunststof speelgoed. Een stapel houten blokken biedt oneindig veel mogelijkheden, terwijl een plastic autootje met ingebouwde geluiden weinig aan de fantasie overlaat. Er komt ook steeds meer houten speelgoed op de markt dat kinderen kunnen gebruiken in hun rollenspellen, zoals houten keukens met bijbehorende accessoires en werkbanken met houten gereedschap. Tijdens een rollenspel leren kids in een veilige omgeving allerlei (sociale) vaardigheden, van plannen tot delen tot problemen oplossen.

3. Veilig spelen

Een ander belangrijk voordeel van houten speelgoed is dat het veilig is om mee te spelen. Het bevat geen weekmakers en voor de productie ervan worden alleen natuurlijke materialen gebruikt, zelfs voor het verven en lijmen. Het maakt dus niet uit als er op het speelgoed gesabbeld wordt.

4. Het blijft lang mooi

Duurzaam speelgoed kost misschien wat meer, maar het gaat veel langer mee dan speelgoed dat je voor een paar euro koopt, soms zelfs generaties lang. Het is toch een prachtig idee dat later de (klein)kinderen van je kinderen met hetzelfde speelgoed als jouw kinderen spelen?

5. Zo weer schoon!

Het is – zeker nu – belangrijk om speelgoed regelmatig, ongeveer een keer per maand, schoon te maken. Het gaat door vele (plakkerige) handjes en verdwijnt ook af en toe in een mondje. Geef het speelgoed een extra schoonmaakbeurt na schoolvakanties, periodes waarin er nog intensiever met het speelgoed gespeeld wordt. Het meeste duurzame speelgoed is makkelijk schoon te maken. Alles dat je nodig hebt is een biologisch sopje en een doekje. Let er bij houten speelgoed op dat je het speelgoed na de schoonmaakbeurt goed droog maakt, want vocht is niet bevorderlijk voor de levensduur van hout.