Advertentieindex
Image default
Tuin en buitenleven

Tips en trucs voor het snoeien van olijfbomen

Tips en trucs voor het snoeien van olijfbomen

 

Uw olijfboom snoeien is een belangrijke taak die op het juiste moment moet worden uitgevoerd om optimale resultaten te garanderen. Als olijfbomen te veel worden gesnoeid, vermindert de vruchtproductie en worden ze vatbaarder voor ziekten. Te weinig snoeien zal ook verhinderen dat ze mooi groeien. Dit artikel behandelt alles wat u moet weten over het snoeien van olijfbomen, inclusief wanneer en hoe u ze moet snoeien, evenals nuttige tips en trucs voor het snoeien van olijven in uw eigen achtertuin, zodat ze goed gedijen, elk jaar veel smakelijk fruit produceren en gemakkelijk te beheren zijn.

 

Wanneer olijfbomen snoeien

Voordat je ook maar denkt aan het snoeien van je olijfbomen (laat staan aan het snoeien zelf), is het belangrijk om te weten wanneer de beste tijd is om olijven te snoeien. De beste tijd om olijfbomen te snoeien hangt af van het klimaat waar je woont. De meeste mensen wachten tot laat in de winter of vroeg in de lente, wanneer de bomen zijn afgekoeld. In sommige delen van de wereld loopt het groeiseizoen voor olijven echter van augustus tot november. In deze gebieden kunt u het beste in de zomermaanden snoeien. Als u in een warm klimaat woont, is er geen ideale tijd om uw olijfbomen te snoeien. Het is het beste om uw olijfbomen te snoeien op een warme dag met weinig of geen wind.

 

Hoe snoei je een olijfboom?

Als je niet weet hoe je een olijfboom moet snoeien, kun je je bomen gemakkelijk verpesten en onproductief maken. Ga je bijvoorbeeld een oleander snoeien? Dan gelden daar weer hele andere regels. Het is belangrijk om te weten hoe je olijfbomen snoeit, zodat ze goed kunnen groeien en vrucht dragen. Gelukkig is het snoeien van olijfbomen een vrij eenvoudige taak. De eerste stap bij het snoeien van een olijfboom is om de boom grondig te inspecteren om te bepalen of er takken of scheuten moeten worden verwijderd. Verwijder dode, zwakke of beschadigde takken aan de basis van de boom en geef de boom een esthetisch mooie vorm. Snoei vervolgens de toppen van uw olijfbomen. Het beste snoeit u net boven een naar buiten gerichte knop. Dit stimuleert meer nieuwe groei en vruchtvorming. Als uw olijfbomen te hoog zijn en korter moeten, snoeit u net boven een naar binnen gerichte knop. Dit zorgt voor kortere takken in het bladerdak en vergroot de hoeveelheid zonlicht in de onderbeplanting.

 

Verwijder dood hout van olijfbomen

Dood hout is niet meer dan dat; het maakt niet langer deel uit van de boom, noch produceert het enige vorm van nieuwe groei. Als je dood hout aan je olijfboom hebt, is het belangrijk om het te verwijderen voordat het begint te rotten en een toevluchtsoord voor ongedierte wordt. Als je olijfbomen dode takken hebben, verwijder je die aan de voet van de boom. Als je het dode hout laat liggen, zal het uiteindelijk gaan rotten en kunnen bacteriën zich verspreiden naar de rest van de boom, waardoor deze ziek kan worden. Als er veel dood hout aan uw olijfbomen zit, is het misschien tijd om de hulp van een gecertificeerde boomverzorger in te roepen. Deze kan uw bomen beoordelen en u laten weten of ze moeten worden verwijderd of dat ze kunnen worden gered.

 

Het bladerdak van de boom vormgeven

Als uw olijfbomen te dicht en te dik zijn, krijgen ze misschien niet genoeg licht om voldoende vruchten te produceren. Aan de andere kant, als uw olijfbomen te dun zijn, kunnen ze zichzelf misschien niet beschermen tegen wind, regen en ongedierte. U kunt de zaken in evenwicht brengen door bepaalde delen van het bladerdak te snoeien om de bomen wat dichter of juist dunner te maken. Om uw olijfbomen dichter te maken, snoeit u de toppen van de bomen. Verwijder de takken die naar buiten groeien en laat de takken die naar binnen groeien zitten. Voor meer ruimte in het bladerdak, verwijdert u de takken die naar binnen groeien en laat u de takken die naar buiten groeien staan.

 

Tips voor het snoeien van olijven en andere natuurlijke tuinen

Als u uw olijfbomen snoeit, sla dan niet zomaar op de takken. Knip in plaats daarvan de takken vlak boven een naar binnen gerichte knop door. Dit stimuleert meer groei vanuit dat deel van de boom, waardoor de olijfboom productiever wordt. Als u natuurlijke tuinen in uw achtertuin hebt, zoals een wilde bloementuin of inheemse fruitbomen, snoei deze dan op een manier die de groei van bloemen of fruit bevordert. Wanneer u wilde bloementuinen snoeit, verwijder dan alleen de bloemen die u niet wilt. Snoei de plant zo dat deze in balans en gezond is, en het volgende jaar weer zal groeien. Als u inheemse fruitbomen snoeit, is het belangrijk dat u ze in hun natuurlijke staat houdt en alleen snoeit wat nodig is. Als er bijvoorbeeld iets aan de boom groeit dat u er niet wilt hebben, verwijder dat dan, maar laat al het andere zitten.

http://www.goodgardn.co.uk