Advertentieindex
Image default
Rechten

Eigenschappen die een goede advocaat heeft

Als rechtenstudent is het misschien je doel om in de advocatuur terecht te komen. Maar wat maakt iemand nou echt een goede advocaat? Met alleen goede punten halen tijdens je studie kom je er namelijk niet. Veel advocatenkantoren vragen veel meer van een nieuweling. Naast een goede cijferlijst en relevante ervaring zoals stages, zijn er ook persoonlijke factoren die heel erg van belang zijn. Het gaat om de ‘soft skills’, de competenties die vaak van nature komen, maar ook kunnen worden ontwikkeld. Lees verder als je erachter wilt komen welke eigenschappen een goede advocaat tot een hele goede advocaat maakt. 

Veel doorzettingsvermogen

Soms is het doorbijten voordat een zaak tot een succesvol einde komt. De tegenpartij wil bijvoorbeeld niet meewerken, bij een familierechtzaak waar RechtNet Advocaten een partij kan bijstaan. Of alle feiten zijn niet makkelijk helder te krijgen. Doorzetten is dat ook cruciaal voor een goede advocaat. Naast het dagelijkse advocatenwerk kan de cultuur op een advocatenkantoor ook erg hard zijn. Om jezelf hierin staande te houden heb je naast ambitie ook wat taaiheid nodig. 

Passie voor het vak

Wil je het maken in de advocatuur met een succesvolle carrière, dan heb je passie voor het vak nodig. Passie voor gerechtigheid en de ambitie om je hier ook voor te willen zetten.  Snappen waarom een samenleving wetten opstelt en deel uit wil maken. Maar ook: passie voor het vak in de details. De stof die komt kijken bij dit vak kan heel erg droog en langdradig zijn en hier moet je wel mee om kunnen gaan. 

Creatief zijn 

In sommige zaken ligt de oplossing niet voor de hand. Juridische zaken kunnen complex zijn en dan is een creatieve denkwijze erg belangrijk om toch tot een goede oplossing te kunnen komen. De wet is de wet, maar de interpretatie hiervan biedt nogal wat speelruimte. Dit kun je naar je hand zetten met buiten de kaders denken en een zaak van verschillende kanten kunnen bekijken. Ook dien je als goede advocaat te kunnen schakelen en voor beide partijen te kunnen denken. Zou je de tegenpartij kunnen verdedigen? Met een creatief denkvermogen zul je in staat zijn pleidooi van de tegenpartij te voorzien en je hier dus ook al op voor te bereiden. Creatief denken kun je zeker trainen en dit is ook zeker aan te raden. Creatief denken is namelijk een van de meest belangrijke vaardigheden in de huidige arbeidsmarkt.