Advertentieindex
Image default
Marketing

Je eiken tafel onderhouden: vijf tips

1. Voorkomen is beter dan genezen

Het klinkt misschien cliché, maar in het geval van eikenhouten tafels is het absoluut waar! Wanneer je een eiken tafel wilt kopen, is het belangrijk om vanaf het begin aandacht aan de verzorging te besteden. Gebruikt altijd onderzetters, zodat er geen hete pannen op tafel komen te staan. Ook natte glazen zet je beter ergens op. Het is daarnaast belangrijk dat je de tafel niet wegstopt onder een (luchtdicht) tafelkleed: het hout heeft licht en zuurstof nodig!

Natuurlijk valt nooit alles te voorkomen. Heb je bijvoorbeeld een glas omgestoten op je eiken tafel? Kom dan direct in actie en gebruik een droge doek om het vocht meteen weer op te ruimen! Op die manier voorkom je dat er vlekken in je eiken tafel terecht komen. Als dat toch gebeurd is, bijvoorbeeld omdat je de nattigheid niet in de gaten had, dan is paraffineolie de redder in nood. Wrijf de uitgebeten plek hier meteen mee in voor snel resultaat.

Wanneer je een geoliede houten tafel koopt, scheelt dat enorm in het onderhoud. Je hebt dan alleen een vochtige doek nodig om hem schoon te maken – geen zeep, dat werkt juist averechts. Als de tafel er na een tijdje toch wat verweerd uit gaat zien, is dat vervolgens makkelijk weer op te lossen door hem gewoon een volgende lakbeurt te geven!

Ook als je heel voorzichtig met je tafel bent, zullen er af en toe vlekken op komen. Om het hout dan toch een opknapbeurt te geven, kun je het af en toe even licht opschuren. Op die manier kun je een eiken tafel kopen en er gerust op zijn dat je nog lang van dit mooie meubel kunt genieten!

Licht en temperatuur hebben invloed op het hout van je tafel. Je kunt het meubel daarom beter niet blootstellen aan al te veel zonlicht, en ervoor zorgen dat er geen permanente schaduw op delen van het blad ligt. Verschuif schalen en andere vaste voorwerpen regelmatig om verkleuring te voorkomen. Voorkom ook grote temperatuurschommelingen in de kamer; in extreme gevallen kunnen die tot scheuren en andere schade leiden. Combineer de eiken tafel eens met een klassieke harmonica wandlamp voor een complete stoere eethoek.

https://www.tafels99.nl