Advertentieindex
Image default
Industrie

Waar wordt VR voor gebruikt?

VR, oftewel Virtual Reality, is een hype wat eigenlijk steeds normaler wordt. Waar het voorheen alleen gebruikt werd bij bijvoorbeeld games, is VR nu voor iedereen toegankelijk en wordt het ook steeds meer gebruikt. In dit artikel nemen we je mee op reis in de wereld van VR en vertellen wij je waar VR tegenwoordig wordt ingezet. Geloof ons; dat is waarschijnlijk al meer dan je denkt. StickyLock is gespecialiseerd in de inzet en ontwikkeling van Augmented Reality en Virtual Reality.

Games

Uiteraard is dit een van de grootste mogelijkheden waarbij VR tegenwoordig wordt ingezet. Met Virtual Reality stap je in een compleet andere wereld en kun je deze wereld ook nog beter ervaren. Veel gameontwikkelaars gebruiken dus VR om de spelers optimaal op te laten gaan in de game. StickyLock heeft zo ook haar eigen Game-studio waar games ontwikkeld worden.

Architectuur

Dit is iets waar je misschien minder snel aan zou denken, maar tegenwoordig wordt VR ook veelal ingezet door architecten. Hoe kun je nou beter aan klanten laten zien hoe hun nieuwe huis wordt, dan dat je het hen daadwerkelijk laat beleven. Door Virtual Reality stappen mensen virtueel hun nieuwe huis, kantoorpand of bedrijfsgebouw binnen en kunnen ze het gebouw helemaal ervaren. Zo hebben ze echt een beeld van hoe het er daadwerkelijk uit gaat zien en kunnen er nog aanpassingen plaatsvinden die wellicht later niet meer kunnen worden doorgevoerd.

Zorg

Ook in het ziekenhuis wordt VR ingezet. Bijvoorbeeld bij kinderen die flink wat angst hebben voor een operatie. Door middel van VR kunnen zij de operatiekamer van binnen beleven en kunnen ze rustig rondkijken. Hierdoor neemt de angst wat af, waardoor kinderen op een rustigere manier de operatie tegemoet gaan. Ook voor stagiaires en leerlingen is VR een hulpmiddel om zichzelf te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door in VR een operatie bij te wonen en zo alles rustig te kunnen bekijken, zonder de hectiek tijdens een echte operatie. Alles wordt concreter en is duidelijk te zien, waardoor er meer en sneller geleerd wordt.

Onderwijs

Dit sluit een beetje aan op het vorige met leerlingen in de zorg, maar ook in het primaire en secundaire onderwijs wordt VR ingezet als hulpmiddel voor leerlingen om lesstof concreter te maken. Leerlingen zien bijvoorbeeld hoe het menselijk lichaam werkt. Doordat ze als het ware een andere wereld in stappen, kunnen ze zich makkelijker concentreren. En denk ook eens aan piloten die zich in een virtuele cockpit bevinden en leren hoe zij een vliegtuig moeten besturen.