Advertentieindex
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat is het verschil tussen een infrarood sauna en een stoomsauna

Niet alle sauna’s zijn hetzelfde. Er zijn twee verschillende soorten sauna’s die je kunt aanschaffen voor thuis. We leggen je het verschil uit tussen een stoomsauna en een infraroodsauna voor dat je een sauna gaat kopen van Elite wellness.

Hoewel het zweten centraal staat, zijn er aanzienlijke verschillen tussen een infraroodcabine en een stoomcabine, zowel in de werking als in het gebruik, en uiteindelijk ook in de gebruikskosten.

Hoe infrarood sauna’s werken

Infraroodcabines zijn bijzonder geschikt voor mensen die geen hoge warmte kunnen verdragen en voortdurend last hebben van hoofdpijn. Na een saunabeurt in een infrarode warmtecabine voel je je minder uitgeput en ben je meestal wat meer ontspannen in vergelijking met een klassieke sauna. Infraroodsauna’s zijn droge sauna’s. Hier zweet je soms heviger dan in een stoomsauna. Dit komt echter omdat infraroodstralen onder de huid gaan en deze van binnenuit opwarmen. In vakjargon heet dit diepe hitte. Zie het een beetje als zonnebaden. Het enige verschil is dat de infrarode stralen bij correct gebruik onschadelijk zijn.

De lucht zelf in een infraroodcabine warmt maar langzaam op tot 45 graden, wat ongeveer even warm is als het wordt op een warme zomerdag in het Middellandse Zeegebied.

Hoe werkt een Finse sauna

Afhankelijk van je eigen behoeften kun je bij Elite wellness ook kiezen voor een Finse sauna. Een Finse sauna of stoomsauna wordt verwarmd met een saunakachel. In deze saunakachel worden speciale saunastenen verwarmd en wordt er een infusie over gegoten. Sauna-infusie bestaat grotendeels uit water waaraan extra essences zijn toegevoegd. Er zijn veel verschillende toevoegingen zoals kruiden of eucalyptus of zouten. De essences hebben verschillende effecten en hebben een grote invloed op je welzijn. Door de opgieting ontstaat waterdamp, die uiteindelijk verantwoordelijk is voor de hete temperaturen in de sauna. Temperaturen tot 100 graden Celsius zijn geen probleem in een stoomsauna. Hoewel het warmer is in een stoomsauna, voelt het alsof het lichaam er langer over doet om op te warmen dan in een infrarood warmtecabine. Dit komt omdat de warmte niet zo snel onder de huid gaat en het lichaam van buitenaf wordt verwarmd. Aan de andere kant wordt de verwarming gelijkmatig over alle delen van het lichaam verdeeld.