Advertentieindex
Image default
Gezondheid

Top 4 Voedingsmiddelen die een vette lever genezen

Leververvetting symptomen of leversteatose is een aandoening waarbij zich overtollig vet in de lever ophoopt. Dit kan het gevolg zijn van een ongezond dieet, alcoholgebruik of overgewicht. Leververvetting levert geen ernstige gezondheidsrisico’s op, maar het kan leiden tot andere aandoeningen zoals niet-alcoholische vette leverziekte en fibrose als het niet wordt behandeld. Voor meer informatie over leververvetting, lees ons artikel

 

 

Voorkomen is beter dan genezen.

Er zijn veel manieren om leververvetting te voorkomen. Regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet en het vermijden van overgewicht kunnen allemaal helpen om deze aandoening te voorkomen. Er zijn ook enkele medicijnen waarvan is aangetoond dat ze het risico op leververvetting verminderen, waaronder statines en ursodiol. Ten slotte kunt u ook een leverbiopsie laten doen om vast te stellen of u leververvetting hebt. Dit is een eenvoudige procedure waarbij een klein monster van het leverweefsel wordt genomen voor onderzoek.

 

Kurkuma

Kurkuma is een kruid dat in veel Indiase gerechten wordt gebruikt en in de Ayurvedische geneeskunde om zijn helende eigenschappen. Studies hebben aangetoond dat kurkuma de lever kan beschermen tegen leververvetting. Bevindingen wijzen erop dat kurkuma ontstekingsremmende eigenschappen heeft die de progressie van steatose helpen verminderen. Het kan ook de insulinegevoeligheid verbeteren en diabetes helpen voorkomen.

 

Bessen

Bessen, ook bekend als genipi of benzoë gom, is een boomhars die in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt om verschillende gezondheidsaandoeningen te behandelen. Studies hebben aangetoond dat Bessen de lever kan beschermen tegen leververvetting en de symptomen van stofwisselingsstoornissen kan verbeteren. De bevindingen suggereren dat Bessen de hoeveelheid vet in de lever kan verminderen door de productie van vetzuren te remmen.

 

Bonen en peulvruchten

Bonen en peulvruchten worden algemeen beschouwd als het gezondste voedsel op aarde. Bonen bevatten vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen en zijn laag in vet en koolhydraten. Ze hebben ook een lage glycemische index, wat betekent dat ze de bloedsuikerspiegel niet verhogen. Bonen blijken de progressie van steatose te voorkomen, vooral bij mensen met het metabool syndroom. Ze hebben ook ontstekingsremmende eigenschappen en verminderen oxidatieve stress.

 

Donkere bladgroenten

Donkere bladgroenten zijn rijk aan vezels en vitaminen, maar bevatten weinig calorieën. Aangetoond is dat ze de progressie van steatose verminderen door de gezondheid van de darmen te verbeteren en ontstekingen te verminderen. Vergeet niet dat dit geen remedie is tegen leververvetting. Het zal echter de progressie van de ziekte voorkomen of vertragen en kan helpen voorkomen dat de ziekte erger wordt.

 

Conclusie

Uw lever beschermen tegen de schadelijke effecten van vervetting is de sleutel tot een goede gezondheid. Hoewel er geen eenduidige behandeling voor leververvetting bestaat, kunt u wel stappen ondernemen om uw risico op het ontwikkelen ervan te verkleinen. Regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet en het vermijden van overgewicht kunnen allemaal helpen om deze aandoening te voorkomen. Er zijn ook enkele medicijnen waarvan is aangetoond dat ze het risico op leververvetting verminderen, waaronder statines en ursodiol. Ten slotte kunt u ook een leverbiopsie laten doen om vast te stellen of u leververvetting hebt.

https://www.dietistmandybreure.nl