Advertentieindex
Image default
Gezondheid

Een goed voedingspatroon voor de actieve sporter

Als je topsporter wilt worden, is het niet alleen van belang dat je veel traint, met alleen veel trainen kom je er niet. Wat misschien wel minstens zo belangrijk is, is je eetpatroon. Je bent vast wel bekend met de schijf van vijf. Dit is een door het Voedingscentrum opgezet schema dat je moet volgen zodat je elke dag alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt, niet meer en niet minder. Maar als sporter zijnde werkt dit schema vaak niet. Sporters hebben een aantal aanvullingen nodig om hun sportprestaties te verbeteren. We hebben het dan over sportvoeding. Vergeleken de schijf van vijf verschilt sportvoeding vooral op het gebied van koolhydraten, eiwitten, vetstoffen en ijzer. Sportvoeding is dus voeding om je sportprestaties te verbeteren.

Sportvoeding

Nu is sportvoeding een erg breed begrip. Je kan het hebben over “normale” voeding wat je optimaal benut om tot goede sportprestaties te komen of je hebt het bij sportvoeding over supplementen die je helpen om je doelen te bereiken. Daarbij hangt het ook nog eens van de soort training af welke sportvoeding het beste bij je past. In het algemeen delen we sporten in onder krachttraining of duurtraining. Onder krachttraining verstaan we sporten met explosieve bewegingen. Denk aan sprinten of gewichtheffen. Bij krachtsport is het belangrijk om spierkracht- en massa op te bouwen en hiervoor extra eiwitten te eten.

Onder duursport verstaan we sporten met een langdurige, constante beweging. Zoals een marathon lopen. Hiervoor zijn je glycogeen- en vetvoorraad heel belangrijk, dit hebben je spieren en bloed nodig. Je krijgt dit vooral binnen via koolhydraatrijke maaltijden.

Behalve “normaal” eten, zijn tegenwoordig superfoods ook erg populair. Superfoods is een term voor een aantal eetbare planten en vruchten die rijk zijn aan veel belangrijke voedingsstoffen, zoals proteïne en mineralen. Je hoeft er hier maar weinig van te eten, maar krijgt toch veel essentiële stoffen binnen.

 

 

 

Supplementen

Behalve alleen letten op je voeding, kan je ook kiezen voor supplementen tijdens het sporten. Drie belangrijke soorten zijn creatine, cafeïne en eiwitshakes.

Creatine zorgt ervoor dat je spieren beter een explosieve beweging kunnen volhouden, dit is dus vooral een handig supplement als je een krachtsport uitoefent.

Cafeïne zorgt onder andere voor meer kracht. Mensen zeggen dat ze dankzij cafeïne minder pijn of druk voelen en dus beter kunnen trainen.

Eiwitshakes bevatten, zoals de naam impliceert, eiwitten. Het geeft niet zo’n boost als creatine of cafeïne doet, maar het is wel een goede ondersteuning op je dagelijkse dieet aangezien het een positief effect heeft op je spieren tijdens het sporten.