Advertentieindex
Image default
Financieel

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening komt als krediet veel voor in België. Het is een populaire kredietvorm vanwege de vele mogelijkheden. Het geld is vrij door jou te besteden voor de realisatie van je persoonlijke project. Dat is voor de een misschien het financieren van een huwelijk en voor een ander een lange vakantie. Ook is het een geschikte manier om bijvoorbeeld consumptieve goederen te kopen, zoals een computer, wasmachine of een racefiets. Of heb jij zelf een ander idee in je hoofd voor je eigen persoonlijke project waar je geld voor nodig hebt?

1. Lening op afbetaling
Het is een lening op afbetaling met een vooraf bepaalde looptijd. Naast aflossing betaal je rente in de vorm van JKP (Jaarlijks Kostenpercentage). De kredietaanbieders zijn concurrerend, zodat je de mogelijkheid hebt zo goedkoop mogelijk geld te lenen. Bijvoorbeeld door te lenen tegen de laagste rente. Dat doe je door leningen te simuleren en de uitkomsten te vergelijken. Ook zijn er alternatieve manieren om persoonlijk geld te lenen. Bijvoorbeeld zonder tussenkomst van een bancair systeem, zoals via mozzeno.com.

2. Specifieke kenmerken
Een persoonlijke lening voor een persoonlijk project heeft specifieke kenmerken. De kredietaanbieders stellen doorgaans minimale en maximale bedragen vast. Bijvoorbeeld dat het vanaf 2.500 euro mogelijk is om een persoonlijk project te financieren. Of dat het maximale bedrag om te lenen voor een persoonlijk project 50.000 euro is. Een ander typisch kenmerk is dat er sprake is van een vast maandbedrag, vaste duur en vaste rentevoet. Het is een kredietvorm die steeds financiële duidelijkheid biedt. Het is daarom een ideale vorm van krediet om eenmalig een aankoop te doen of project te financieren. Het is tevens een oplossing om bestaande kredieten te hergroeperen of om studiekosten te betalen. Het is altijd mogelijk om meer of eerder af te lossen. Dat is handig als je een financiële meevaller hebt of als je bijvoorbeeld meer geld gaat verdienen.

3. Inkomen en financiële ruimte
Het is natuurlijk niet zo dat zomaar alle bedragen te lenen zijn. Misschien wil je wel 50.000 euro lenen, maar is je inkomen niet toereikend. Men kijkt bij het toekennen van een krediet toch altijd naar je inkomen en vaste uitgaven. Op basis daarvan is het mogelijk de afloscapaciteit te berekenen en het maximale leenbedrag te bepalen. Voer daarom eerst ook onderzoek uit naar wat iedere maand te missen valt. Leen vooral niet meer dan je nodig hebt voor de financiering van je project of voor je aankoop. Het kost namelijk geld om te lenen. Ben je in staat om te sparen? In dat geval is de kans groot dat je voldoende afloscapaciteit hebt. Ben je niet in staat om te sparen? Dan is het handig om je af te vragen of je straks wel iedere maand ruimte hebt om de maandelijkse terugbetaling te voldoen.

4. Hoe werkt een lening simulatie?
Het is heel gemakkelijk om online een berekening te maken. De bancaire instellingen en kredietaanbieders hebben een online tool. Je hoeft dan ook alleen maar een aantal gegevens in de calculator in te voeren. Er zijn overigens diverse berekeningen mogelijk, zoals de terugbetalingen of het leenbedrag. Als eerste is het belangrijk dat je een bedrag bepaalt voor het leendoel. Als je 10.000 euro nodig hebt, neem je dat bedrag als leenbedrag. De berekening laat een uitkomst zien met maandelijkse aflossing, toegepaste rentevoet en rentebedrag, duur van de overeenkomst en totale terug te betalen bedrag.

• Maandelijkse aflossing • Rentevoet • Duur in maanden • Terug te betalen bedrag

Je hebt bij het afsluiten van een krediet de mogelijkheid om met de duur van de aflossing rekening te houden. Bijvoorbeeld met het terugbetalen van een krediet van 10.000 euro in 12 maanden of 24 maanden. Het maakt voor het te betalen maandbedrag nogal uit of je in 12 maanden 10.000 euro aflost of in 24 maanden. De totale kosten vallen echter ook hoger uit als de duur toeneemt. Dat komt omdat je dan over een lange periode rente betaalt. De minimale en maximale mogelijke duur van aflossing zijn overigens wel afhankelijk van het te lenen bedrag. Dat is wettelijk zo bepaald.

5. Vergelijking maken
Het is verstandig dat je een vergelijking maakt door meerdere berekeningen uit te voeren. De bancaire instellingen hanteren ieder andere voorwaarden en de rentevoet varieert eveneens. Daarom betaal je bij de een meer aan totale kosten dan bij een ander. Lenen op deze manier brengt altijd kosten met zich mee. Het is echter wel mogelijk om deze onvermijdelijke kosten zo laag mogelijk te houden. Neem gewoon de tijd om tot de beste keuze te komen, zodat je straks zo voordelig mogelijk geld leent. De investering in tijd verdient zich op deze manier echt terug.

6. Interessant alternatief
De kans is groot dat als je op zoek gaat naar persoonlijke kredieten je bij banken of kredietinstellingen uitkomt. Deze bedrijven werken vaak via eenzelfde manier, maar er zijn ook nog alternatieve opties voor jou. Bijvoorbeeld via mozzeno.com. Dit is een beweging die bijdraagt aan de samenwerkingseconomie. Het uitgangspunt is dat er geen bancair systeem aan te pas komt om persoonlijke projecten te financieren. Het platform zorgt voor het samenkomen van consumenten die willen lenen en consumenten die willen uitlenen. Hiervoor zijn er financieringsinstrumenten beschikbaar.

Overigens geldt hiervoor ook dat er sprake is van het analyseren van het consumentenprofiel. Daarbij is er onder meer sprake van het raadplegen van de informatie van de Centrale voor kredieten aan particulieren. De gemeenschap van investeerders heeft vervolgens de mogelijkheid om een kredietaanvraag te financieren. mozzeno.com zorgt ervoor dat het geld bij de consument terechtkomt. Bijvoorbeeld bij jou, zodat je persoonlijke project te realiseren is. Betaal je op tijd terug? Dan ontvang je zelfs een beloning. Het is zeker de moeite waard om deze optie als alternatief voor persoonlijke lening bij een bank te overwegen.

Simuleer uw lening

https://www.mozzeno.com/nl/geld-lenen