Advertentieindex
Image default
Dienstverlening

Bonus

In de media laait de afgelopen jaren vaak de discussie op over het variabele salaris van kopstukken uit het bedrijfsleven. Het arbeidersvolk is veelal ontevreden over de manier van belonen bij de top, maar een variabel salaris is zo gek nog niet. Natuurlijk dient dit wel in een gezonde verhouding te gebeuren maar een variabel salaris kan op veel fronten helpen personeel te stimuleren beter te functioneren.

In de salestak zijn veel mensen het al gewend om te werken met een variabele beloning. Werknemers ontvangen bijvoorbeeld een commissie als ze een verkoop doen, dit stimuleert ze om meer te verkopen wat voor zowel de werknemer als de werkgever iets positiefs is. Ook op managementniveau wordt er vaak gewerkt met targets die indien behaald extra worden beloond. Je kan hierbij denken aan een bepaalde nettowinst van een SBU of een bepaalde groei doelstelling binnen een organisatie. Uiteindelijk zijn doelstellingen natuurlijk oneindig variabel maar het is wel belangrijk dat deze haalbaar zijn. Maar let op waarschuwt een medewerker van een bekend loonbureau: “Als jouw personeel het target onhaalbaar acht dan zullen de prestaties namelijk weer teruglopen. De motivatie vervalt en men zal bij lange na niet het voor ogen gehouden resultaat behalen.”

Natuurlijk is het op het gebied van bonussen niet een en al zonneschijn. De variabele beloning is het symbool geworden van de graai cultuur in de financiële sector die volgens sommigen de financiële malaise van de afgelopen jaren heeft veroorzaakt. Een mooie anekdote: op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Ahold kwam een 19 jarige vakkenvuller van Albert Heijn achter de microfoon te staan. Deze jongen maakte een vergelijking tussen zijn eigen salaris en dat van de CEO die recht tegenover hem zat. Om het jaarloon van Dick Boer te evenaren moest de arme jongen 299 jaar werken.

Hoe u als ondernemer uw salarispakket indeelt is natuurlijk geheel aan uwzelf maar het variabele salaris kan personeel wel een steuntje in de rug geven om te scoren op het gebied naar uw wens.

http://www.cbbs.nl