Advertentieindex
Image default
Bedrijven

3 Interessante feitjes over sportprijzen

We hebben allemaal een beeld bij sportprijzen. Je ziet ze terug bij vrijwel iedere sportwedstrijd. Soms alleen de nummers 1, 2 en 3, soms het hele team of zelfs iedere deelnemer. Grote kans dat je zelf ook weleens een medaille of sportbeker hebt gewonnen. Sportprijzen zijn tegelijkertijd speciaal en zo gewoon geworden dat mensen er verder maar weinig over weten. Ondanks het feit dat sommige sportprijzen al honderden jaren worden uitgereikt. Daarom bij deze drie interessante feitjes over onze welbekende sportprijzen. Goed voor je algemene ontwikkeling!

Waarom hebben sportprijzen hun huidige vorm?

Je kunt sportprijzen in allerlei vormen en maten kopen. Maar ondanks alle verschillen in versieringen, kleuren en materialen zie je de sportbeker en de medaille het meest terugkomen. Waarom eigenlijk? De medailles die je kunt bestellen zijn tegenwoordig vooral gebaseerd op de  Olympische medailles. Deze worden sinds de eeuwwisseling van vorige eeuw op steeds grotere schaal ingezet. Dankzij nieuwe productietechnieken met kunststof is er een enorme verscheidenheid aan medailles bijgekomen, die je vaak al voor weinig geld kunt kopen.

De gouden beker die je kent van voetbalwedstrijden en andere sportevenementen vindt zijn oorsprong in de oudheid. Kelken werden vaak gebruikt voor religieuze ceremonies en dit ontwerp werd vanaf de 17e eeuw toegepast in sportprijzen.

Wat is de oudste sportprijs ter wereld?

De oudste bekende sportprijs die nog altijd wordt uitgereikt is de Carlisle Bells. Deze trofee wordt al sinds 1599 uitgereikt aan de winnaar van de paardenrennen. Zoals de naam suggereert gaat het hier niet om een medaille of beker maar om twee bellen. Een van de oudste sportbeker is de Royal Musselburgh Old Club Cup. Een golfprijs die sinds 1774 en tot op de dag van vandaag nog steeds uitgereikt wordt!

Hoe vandaag de dag trofeeën inzetten

We reiken medailles, sportbekers en andere prijzen nog steeds uit op het sportveld en ook in militaire kringen worden met name medailles nog vaak uitgereikt. Daarnaast worden ze ook als awards uitgereikt op scholen, bij bedrijven en in de entertainmentindustrie. De vorm kan dan wel enigszins verschillen, kijk maar naar de Oscars (Academy awards). Geen gouden beker maar een vorm die overeenkomt met het evenement. Bij sportwedstrijden zien we de traditionele sportprijzen