Advertentieindex
Image default
Banen en opleidingen

Wat is een businessdeveloper? Sergej Dergatsjev – Rupel Boom is opzoek

Wat is een businessdeveloper?
Een business developer (ook wel business development manager genoemd) is een persoon binnen een bedrijf die de afzetmarkt vergroot voor producten en/of diensten waar het bedrijf in uitblinkt. Dit betekent dat business developers tot het domein van sales behoren.

Wat doet een businessdeveloper?
Business developers zijn verantwoordelijk voor het uitbreiden van de huidige afzetmarkten en het ontwikkelen van nieuwe afzetmarkten waaraan het bedrijf goederen en/of diensten levert. Business developers volgen de markttrends en ontwikkelingen op de voet om nieuwe kansen te identificeren en strategisch in te spelen. Om een ​​specifieke uitbreiding van het bedrijf te realiseren, gaan bedrijfsontwikkelaars rechtstreeks in contact met bestaande klanten, zakelijke relaties en potentiële nieuwe klanten (ook wel ‘prospects’ genoemd). De verantwoordelijkheden van een business developer omvatten doorgaans de volgende activiteiten:

Identificeer nieuwe kansen en markten
Markttrends ontdekken (en vertalen naar nieuwe proposities)
Verkoopactiviteiten uitbreiden op klantniveau en/of regionaal niveau
nieuwe beweringen formuleren
Strategieën ontwikkelen om nieuwe markten te betreden
Ontwikkel een specifiek verkoopplan voor de beoogde verkoopmarkt
Genereer nieuwe leads (leads)
Toon te leveren producten of te leveren diensten
Follow-up met leads die zijn gegenereerd via marketingcampagnes
Klantenportfolio onderhouden en uitbreiden
Transformeer standaardproducten en -diensten in klantgerichte oplossingen
Organiseren en leiden van sales meetings
Waar werken business developers?
Een business developer kan werken in elk type bedrijf dat een product of dienst levert in de commerciële sector waarbij de bedrijfsstrategie gericht is op de groei en/of innovatie van het huidige bedrijf. Dit kan een klein bedrijf zijn of een groot gevestigd bedrijf. Ook deze grote bedrijven moeten blijven innoveren met nieuwe proposities, afzetmarkten en verdienmodellen, waarin business developers een cruciale rol spelen.

Bedrijfsontwikkelaars hebben doorgaans te maken met verkopers zoals accountmanagers, handelsmarketeers, vertegenwoordigers, verkoopmanagers en commercieel directeuren, maar ook met projectmanagers, productmanagers, productontwikkelaars en producteigenaren.

Hoe word je een business developer?
Er is geen specifieke opleiding voor de titel Business Developer: Ervaring op het gebied van sales is de belangrijkste vereiste. In de praktijk komt het vaak voor dat iemand de overstap maakt van een sales gerelateerde carrière naar een business developer functie.

Om aanvullende vakbekwaamheid op specifieke gebieden van bedrijfsontwikkeling te verwerven, bieden verschillende faculteiten cursussen en masterclasses aan:

Rupel Boom is opzoek naar Business Development Manager

https://www.dergatsjev.be/2022/01/Junior-Business-Development-Manager.html