Advertentieindex
Image default
Auto’s en Motoren

Waarom voegt de Formule 1 een sprintrace kwalificatie toe aan de kalender?

Op sommige circuits wordt er nu een sprintrace gereden op de Formule 1 kalender van 2021. Ondertussen is de eerste al gereden maar nog niet veel mensen weten nu echt wat de sprintrace inhoudt en waar het voor dient. In dit artikel leggen we je alles uit.

Wat is een sprintrace

Om te begrijpen waarom de FIA de keuze heeft gemaakt om bij sommige circuits een sprintrace toe te voegen moeten we eerst weten wat die sprintrace nou inhoudt.

De sprintrace is eigenlijk een normale race die ook op zondag gereden wordt, maar dan nu op zaterdag en een stuk korter. In de Formule 2 werden al zulk soort races gereden. In de Formule 1 is de sprintrace ongeveer 100 kilometer en duurt zo’n 25 tot 30 minuten. De sprintrace is de kwalificatie voor de race die op zondag gereden wordt.

De kwalificatie die normaal op zaterdag gereden zou worden is ook opgeschoven naar vrijdag.

Waarom een sprintrace?

De sprintrace moet er volgens de FIA voor zorgen dat er meer spanning is tijdens een Grand Prix weekend. Op elke dag is er namelijk een hoogtepunt: Op vrijdag de kwalificatie, op zaterdag de sprintrace en op zondag de echte race.

Als je de sprintrace wint krijg je ook nog eens drie WK punten, dit kan ook nog een verschil gaan maken in de stand van het kampioenschap aan het einde van het seizoen.

Nieuwe bandenregels

Nu er een extra race wordt gereden komen daar ook nieuwe bandenregels bij kijken.

Op vrijdag tijdens de eerste vrije training mogen de coureurs nog maar twee bandensets gebruiken. Op de kwalificatie die op de vrijdagmiddag gereden wordt mogen er 5 sets van de zachtste compound gebruikt worden.

Op de vrije training zaterdag mag er een set gebruikt worden die de teams zelf beslissen.

Tijdens de sprintrace mag er ook een nieuwe set gebruikt worden naar eigen keuze.

De twee sets die over blijven worden tijdens de race op zondag gebruikt. De teams mogen zelf beslissen op welke compound ze starten.

 

Max Verstappen, rijdend voor Red Bull Racing, heeft de eerste sprintrace ooit gewonnen.

 

Nog meer info over de Formule 1? Neem een kijkje bij GPToday.net!