Advertentieindex
Image default
Afvalverwerking

Recyclen, wat is het en hoe doe je mee?

Ben je op zoek naar manieren om bij te dragen aan een betere wereld en een schoner milieu? Dan is recycling hier een goed begin voor. Recyclen kost namelijk minder energie en spaart grondstoffen uit. Door je afval goed te sorteren kun je al bijdragen aan de recycling van afvalproducten. Wil je hier meer over weten? Wij vertellen je graag alles over recycling en de voordelen hiervan.

Wat is recyclen?

Recyclen is het hergebruiken van materialen, waarbij de grondstoffen gescheiden worden. Hierin is het anders dan hergebruiken, omdat dan het hele product opnieuw gebruikt wordt. In het recyclingproces wordt het product verwerkt en bewerkt, zodat er iets nieuws van kan worden gemaakt. Bijvoorbeeld het verwerken van papier en karton, om er zakdoekjes van te maken. De grondstoffen die het vaakst worden gerecycled zijn papier, karton, plastic en glas. Bij recycling kan het zijn dat het product een hogere waarde krijgt door de bewerking, dan wordt dit upcycling genoemd. Daalt de waarde, dan is het downcycling.

Wat zijn de voordelen van recycling?

Zoals we eerder al vermeldden, is recycling erg goed voor een schoner milieu en je draagt bij aan een betere wereld. Bedrijven die recyclen kunnen daarmee voldoen aan bepaalde MVO-doelen (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Recycling spaart namelijk grondstoffen uit, wat bijdraagt aan de oplossing voor grondstoffenschaarste. Daarnaast kost recycling minder energie dan het winnen van nieuwe grondstoffen en zorgt het voor minder uitstoot van broeikassen dan afval verbranden. Landbouwgrond kan dan ook gebruikt worden om voedsel te verbouwen, wanneer er meer gerecycled wordt.

 

Je kunt een afvalverwerkingsbedrijf inschakelen om je hierbij te helpen, bijvoorbeeld Renewi. Renewi streeft ernaar om zoveel mogelijk afval te gebruiken voor recycling of energieherwinning. Hierdoor wordt er zo min mogelijk afval verbrand, want dat is de minst milieuvriendelijke manier van afval verwerken.

Hoe stimuleer je recycling?

Om goed te kunnen recyclen, is het belangrijk dat je afval goed sorteert: papier bij papier, PMD bij PMD, rest bij restafval, enzovoorts. Dit kun je doen door een container te huren voor elke afvalstroom, wanneer je binnen je bedrijf recycling en afval scheiden wilt stimuleren. Maak het je collega’s zo gemakkelijk mogelijk om afval goed te scheiden, bijvoorbeeld door een schema met welke afvalproducten in een bepaalde container thuishoren. Zo draag jij zeker een steentje bij aan het milieu!