Advertentieindex
Image default
Aanbiedingen

Eenvoudige manieren om uw hond gelukkig te houden

Eenvoudige manieren om uw hond gelukkig te houden

Ervoor zorgen dat uw hond gelukkig en gezond is, is een van de belangrijkste aspecten van een verantwoordelijke huisdiereigenaar. Om uw trouwe viervoeter zich zo goed mogelijk te laten voelen, moet u veel tijd met hem doorbrengen en hem veel liefde, aandacht en mentale stimulatie geven. Hoewel verschillende rassen verschillende behoeften hebben, hebben wij een aantal tips voor u op een rijtje gezet waarmee u het geluksquotiënt van uw hond kunt verhogen.

Prijs uw huisdier voor goed gedrag

Het onderhouden van een positieve relatie met uw hond is de sleutel tot hun geluk. Lof – zowel verbaal als fysiek – is een van de beste manieren om te laten zien hoezeer u hem waardeert, en is cruciaal in positieve bekrachtigingstraining. Honden zijn van nature sociaal en genieten van interactie.

Een goede band met hun eigenaar, ondersteund door lof en beloningen, leidt altijd tot betere gehoorzaamheid dan angst voor schreeuwen of straf. Soms vallen mensen uit de gewoonte om hun hond te prijzen nadat ze de puppy-fase voorbij zijn, maar het is belangrijk om dit vol te houden, zodat uw band met uw huisdier supersterk blijft.

Verander uw dagelijkse bewegingsroutine

Wandelingen zijn goed voor zowel de fysieke gezondheid als het emotionele welzijn van uw hond. Het helpt ze niet alleen om aan hun natuurlijke bewegingsbehoeften te voldoen, maar het is ook het perfecte moment om een band op te bouwen. Het bezoeken van nieuwe parken, bossen of stranden, of het maken van wandelingen in de natuur, zorgt voor afwisseling in de dagelijkse routine en biedt veel mentale stimulatie, en geeft de pootjes even rust van de betonnen stoepjes.

Vergeet niet dat uw hond tijdens een wandeling alleen maar nieuwe geuren kan opsnuiven – dus wees geduldig als ze blijven treuzelen. En probeer ze wat tijd zonder riem te geven om op verkenning te gaan (zorg er wel voor dat ze zich eerst goed kunnen herinneren!)

Wissel hondenspeeltjes af om ze spannend te houden

Net als mensen reageren honden goed op afwisseling. Om te voorkomen dat uw huisdier zich verveelt met zijn speeltjes, verdeelt u ze in sets en roteert u deze wekelijks. Wanneer u de volgende set na een week uitpakt, lijkt het alsof ze een hele nieuwe collectie speeltjes hebben – die niet lang genoeg blijven liggen om verwaarloosd te worden!

Speel samen spelletjes

Spelletjes zijn belangrijk om uw hond lichamelijk en geestelijk gestimuleerd te houden, en te voorkomen dat ze zich vervelen en vernielzuchtig worden. Ruige spelletjes kunnen sommige honden overprikkelen, maar je hoeft niet alle fysieke activiteit te vermijden. Een flirtpaal (een paal aan een touw met aan het uiteinde een speeltje) is een leuke achtervolgingsactiviteit – en een geweldige manier om te oefenen in een kleine buitenruimte. Het kan ook helpen bij de training, omdat uw hond de commando’s moet oefenen: zit, kijk, wacht, pak het en laat het vallen. Mis onze gedragsdeskundige-goedgekeurde ideeën voor geweldige hondenspelletjes niet.

Geef uw hond een taak te doen

Oorspronkelijk werden honden vaak gefokt om specifieke taken uit te voeren, zoals hoeden, jagen, waken of zoeken. Door ze huishoudelijke taken of klusjes te geven, kunt u hun energie kanaliseren. Vraag uw hond bijvoorbeeld om de krant of uw pantoffels te halen, deuren te sluiten, iets in een prullenbak te doen, zijn speelgoed in een mand te doen, een familielid wakker te maken, iets op te rapen dat u hebt laten vallen of kwijt bent geraakt, of een geschreven boodschap naar boven te brengen naar uw kinderen. Ze zullen het geweldig vinden om zich een behulpzaam lid van het huishouden te voelen!

Maak het binnenshuis leuk

Als het buiten guur weer wordt, zullen spelen en bewegen met uw hond daar waarschijnlijk onder lijden. Maar ook binnenshuis zijn er genoeg activiteiten om uw hond bezig te houden, zoals het klassieke verstoppertje spelen. Uw hond kan een traktatie vinden die onder plastic bekertjes verstopt zit, tikkertje met u spelen, een bal de trap af jagen, een speeltje of traktatie vinden die ergens in huis verstopt ligt of een nieuw trucje leren – en dat is nog maar het begin!

Waarom maakt u geen behendigheids- of hindernisparcours met bezems, stoelen en dekens? Of laat uw hond zijn vaardigheden snel achter elkaar oefenen: zitten, liggen, rollen, blijven, komen, high five, zwaaien. Maak de volgorde willekeurig, om ze aan het denken te houden, en beloon ze na afloop royaal.

Houd honden bezig als ze alleen thuis zijn

Honden zijn roedeldieren, en alleen gelaten worden kan ze stress of zelfs verlatingsangst bezorgen, dus laat uw hond niet voor lange periodes alleen. Als u geen hondenuitlater in dienst kunt nemen en geen vriendelijke buurman of familielid hebt die kan langskomen terwijl u weg bent, probeer dan een stimulerend speeltje achter te laten om uw hond tevreden te houden als hij alleen thuis is.

Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan interactieve traktatie-automaten, in de vorm van ballen, puzzels of kauwspeeltjes. U kunt ook ‘neuswerk’-dekens of snuffelmatten kopen waar ze traktaties in kunnen zoeken.

Ontdek nieuwe hondenlekkernijen

Laten we eerlijk zijn – onze honden worden sterk gemotiveerd door eten, dus als u ze maaltijden en traktaties geeft die ze lekker vinden, zal dat een groot verschil maken voor hun geluk. Je kunt zelfs proberen om je eigen traktaties te maken! Vergeet alleen niet dat traktaties meetellen voor hun dagelijkse voedselinname. Dus, als je meer snacks dan normaal hebt aangeboden, vergeet dan niet om de grootte of het aantal calorieën van hun normale maaltijden te verminderen, om te voorkomen dat ze zich overeten.

Voor hondenproducten, ga naar Happy Animal.