Advertentieindex
Image default
Woning en Tuin

Asbest in Antwerpen: Wat is de situatie en hoe kunnen we ons beschermen?

Asbest is een materiaal dat vroeger veel werd gebruikt in de bouw vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen. Helaas is inmiddels bekend dat asbest ook zeer schadelijk kan zijn voor de gezondheid, vooral bij langdurige blootstelling. Asbestvezels kunnen bij inademing leiden tot verschillende vormen van kanker en longaandoeningen.

In Antwerpen is er nog steeds veel asbest aanwezig in gebouwen die voor 2001 zijn gebouwd. Volgens schattingen van de OVAM bevatten ongeveer 70 tot 90% van de gebouwen van voor 2001 in Vlaanderen nog asbest. Dit is een zorgwekkende situatie, omdat asbestvezels vrij kunnen komen bij werkzaamheden zoals verbouwingen en sloop. In Antwerpen zijn er verschillende initiatieven om deze problematiek aan te pakken.

Een van deze initiatieven is Asbesthome, een bedrijf dat zich specialiseert in asbestsanering en -verwijdering. Asbesthome biedt een breed scala aan diensten aan, zoals asbestinventarisatie, asbestverwijdering en asbestrenovatie. Dit bedrijf beschikt over de juiste certificeringen en expertise om op een veilige en professionele manier met asbest om te gaan.

Maar niet alleen bedrijven kunnen een rol spelen in de aanpak van de asbestproblematiek. Ook als individu kunnen we ons steentje bijdragen. Als u een gebouw bezit dat voor 2001 is gebouwd, is het belangrijk om te zorgen voor een asbestattest. Dit attest is vanaf 23 november 2022 verplicht bij de verkoop van dergelijke gebouwen. Het attest toont aan welke materialen in het gebouw asbest bevatten en hoe er veilig mee kan worden omgegaan. Asbesthome kan u helpen bij het verkrijgen van dit attest en het uitvoeren van eventuele saneringswerkzaamheden.

Naast het verkrijgen van een asbestattest is het belangrijk om goed op te letten tijdens werkzaamheden aan gebouwen. Als u vermoedt dat er asbest aanwezig is, is het belangrijk om onmiddellijk te stoppen met de werkzaamheden en een professional in te schakelen. Asbesthome kan u hierbij helpen en u adviseren over de beste manier om met de situatie om te gaan.

Kortom, de asbestproblematiek in Antwerpen en Vlaanderen is een serieuze zaak en vereist de nodige aandacht. Door samen te werken en te zorgen voor een veilige omgang met asbest, kunnen we ervoor zorgen dat we een gezonde en veilige leefomgeving behouden. En met de hulp van professionals zoals Asbesthome kunnen we deze uitdaging met vertrouwen tegemoet treden.

https://asbesthome.be/gemeente/asbestattest-antwerpen/