Advertentieindex
Image default
Tuin en buitenleven

Een olijfboom snoeien: Een gids voor beginners

Door uw olijfboom correct te snoeien kan deze meer olijven produceren, sterkere takken hebben en er beter uitzien. Als u voor het eerst snoeit of er in het verleden moeite mee hebt gehad, kan het lastig zijn om te leren hoe u een olijfboom correct snoeit. De voordelen zijn echter veel groter dan de moeilijkheden. Met een beetje hulp kunt u uw boom binnenkort vol vertrouwen snoeien. Lees verder voor alles wat u moet weten over het snoeien van een olijfboom.

 

 

Wat is snoeien?

Snoeien is het verwijderen van delen van een plant, zoals takken of bladeren. Het wordt vaak gebruikt om de groei van een plant te controleren, met name de grootte, de vorm en de productie van bloemen of vruchten. Er zijn veel verschillende soorten snoeien, waaronder toppen, terugsnoeien en verjongen. Deze termen beschrijven allemaal verschillende manieren om planten te snoeien om een sterkere groei, een betere gezondheid en meer bloemen of vruchten te bevorderen.

 

Wanneer snoei je een olijfboom?

Sommige bomen, zoals citrus en granaatappel, kunnen het hele jaar door worden gesnoeid, maar olijfbomen moeten in bepaalde perioden van het jaar worden gesnoeid. De beste tijd om een olijfboom te snoeien is tussen februari en juni, wanneer de boom in zijn rustperiode is. Dan is de boom niet actief aan het groeien. Snoeien in de rustperiode is belangrijk omdat de boom dan minder sapstroom heeft en dus gemakkelijker te snoeien is. Ook is de kans op littekens en infecties kleiner wanneer de boom in rust is. De rest van het jaar groeit de boom en produceert hij nieuwe groei. Dit is een veel delicatere periode en het is belangrijk om niet te veel te snoeien.

 

Hoe snoeit u een olijfboom?

Begin met het bekijken van uw boom en beslis wat er verwijderd moet worden. Zodra je de takken of delen van de boom hebt geïdentificeerd die je wilt verwijderen, gebruik je de snoeischaar om ze af te knippen. Zorg ervoor dat u ze afknipt boven waar ze aan de boom vastzitten, zodat u geen stompje achterlaat. Bij het snoeien mag u niet meer dan een derde van de groei van een boom in één jaar verwijderen. Als u te veel snoeit, heeft de boom niet genoeg energie om vruchten te produceren. Wanneer u uw boom snoeit, vergeet dan niet de centrale leider te behouden. Dit is de stam helemaal bovenaan de boom. Het kan helpen als u zich uw boom voorstelt als een persoon. De centrale leider is als de romp van een persoon met armen en benen die zich vertakken.

 

Stappen voor het snoeien van een olijfboom

– Verwijder dood hout – Dood hout is hout waar geen groei op zit. Het is het beste om het te verwijderen zodra je het opmerkt. Dood hout kan een gastheer zijn voor bacteriën en andere ziekten. – Verwijder uitlopers – Uitlopers zijn takken die uit de basis van de stam groeien. Ze zijn meestal dikker dan de rest van de boom en hebben geen bladeren. Zuigers komen vaak voor bij jonge bomen, maar kunnen worden verwijderd als de boom eenmaal volwassen is. – Kruisende takken verwijderen – Kruisende takken zijn takken die elkaar raken en zo groeien dat ze elkaar raken of heel dicht bij elkaar staan. Dit is slecht omdat het zwakke plekken in de boom creëert en kan leiden tot ziekten. – Breng de kruin in evenwicht – U wilt dat de kruin, of het bovenste gedeelte van de boom, in evenwicht is. Om dit te doen, moet u takken van het onderste deel van de boom verwijderen. Hierdoor kan het licht naar de top van de boom reizen. – Laat de centrale leider staan – De centrale leider moet ongemoeid worden gelaten. Hij zal de boom helpen groter te worden en meer olijven te produceren. – Zorg ervoor dat elke tak ten minste één bladknop heeft – Als u een tak verwijdert, laat dan ten minste één bladknop zitten. Dit stimuleert de boom om nieuwe takken te laten groeien en er bossiger uit te zien.

 

Tips om een olijfboom gemakkelijker te snoeien

– Gebruik een ladder – Als u van plan bent takken uit de top van de boom te verwijderen, moet u een ladder gebruiken. Zo voorkomt u letsel en maakt u het proces veel gemakkelijker. – Snoei bij droog weer – De beste tijd om een olijfboom te snoeien is bij droog weer. Zo voorkomt u dat de boom door ziekten wordt geïnfecteerd. – Gebruik snoei-handschoenen – Het gebruik van handschoenen bij het snoeien beschermt uw handen tegen krassen of snijden. Het kan u ook beschermen tegen infectie als u zich per ongeluk aan de boom snijdt. – Verwijder het snoeihout – Nadat u uw olijfboom hebt gesnoeid, moet u het snoeihout verwijderen. Als u het op de grond laat liggen, kan het een broedplaats worden voor bacteriën en ziekten. – Besproei de boom met water – Besproei na het snoeien de bladeren met water. Dit helpt infecties te voorkomen. Het stimuleert de boom ook om nieuwe bladeren te laten groeien.

 

Conclusie

Het snoeien van uw olijfboom is belangrijk voor zowel het uiterlijk als de gezondheid. Het helpt de boom sterker te worden en meer olijven te produceren. U kunt een olijfboom het beste snoeien tijdens de rustperiode, tussen februari en juni, zodat u gemakkelijker kunt snoeien en infecties kunt voorkomen. Denk er bij het snoeien aan om dode takken, uitlopers en kruisende takken te verwijderen, de centrale leider ongemoeid te laten en ervoor te zorgen dat elke tak ten minste één bladknop heeft. Het gebruik van een ladder, snoeihandschoenen en het afvoeren van het snoeisel na afloop maken het snoeien van uw olijfboom gemakkelijker en veiliger.

https://www.goodgardn.nl/blogs/alocasia-alocasia-perfect-stekken