Advertentieindex
Image default
Hobby en vrije tijd

Informatie over Japanse slijpstenen

Informatie over Japanse slijpstenen

Japanse slijpstenen worden voornamelijk gekenmerkt door het feit dat de binding van de korrels erg zacht is. Dientengevolge worden constant malende korrels opgelost tijdens het maalproces. Dit proces werkt optimaal als de wetsteen voor gebruik minstens 10 minuten in water is geplaatst.

Waarom geen wetstaal?

Japanse messen van hoge kwaliteit worden na het smeden aan een speciale warmtebehandeling onderworpen. Dit deel van de productie heeft een aanzienlijke impact op de prestaties (scherpte en randafwerking) van het blad. Het effect van deze warmtebehandeling kan onherroepelijk worden vernietigd door de verkeerde keuze van het slijpmiddel. Als u een aanzetstaal gebruikt, kan dit op de korte termijn een zeer hoge wrijvingswarmte veroorzaken. Het grootste deel van deze warmte verdwijnt aan de achterkant van het blad. Bij de snijkant, is minder absorberend materiaal aanwezig en vormt er een warmteontwikkeling, op de plek die voor de snijdeigenschappen het belangrijkst is.

Het belangrijkste bij het kiezen van een slijpmiddel is een goede schuurkorrel en voldoende koeling!

Japanners maken hier de meest doordachte oplossing. Het water wordt opgenomen door de slijpsteen (ook wel watersteen genoemd) en zorgt voor permanente koeling. Tegelijkertijd bevinden de slijpkorrels zich in een water oplosbare matrix. Door deze techniek worden nieuwe slijpkorrels altijd op het oppervlak opgelost. Tijdens het slijpproces, zorgt een pasta van water en fijne slijpkorrels voor een hoog, maar nog steeds zeer fijne slijtage, aan het oppervlak van de slijpsteen.

Er zijn slijpstenen in verschillende korrels

  • Grove korrels zoals # 240 worden gebruikt om een ​​gekarteld mes te herstellen.
  • Een middelgrote korrelgrootte # 1000 is voldoende voor een goede gebruiksscherpte. Hierdoor krijgt u het mes klaar om te scheren.
  • Zeer fijne korrels zoals # 3000 of # 4000 zorgen voor een polijsteffect. De fijne korrel slijpt de snijkant nog fijner. Vooral met messen van zeer hoge kwaliteit is zo’n steen een nuttige toevoeging.
  • Meer informatie over slijpkorrels vind je in de Grit van je wetsteen.

Met een bredere slijpsteen is het schuurproces veel eenvoudiger. Uw mes moet weer zo scherp na het maalproces dat je met een mes papier kan snijden zonder druk en zonder rafelen.

http://www.slijpuniversiteit.nl/