Advertentieindex
Image default
Gezondheid

Hoe voorkom je leververvetting

Hoe voorkom je leververvetting

 

U weet het misschien niet, maar uw lever is het grootste orgaan in uw lichaam – het is ook een van de zwaarste organen. Ook al kan uw lever tegen een stootje, toch kan hij beschadigd raken als u overmatig alcohol drinkt of recreatieve genotsmiddelen gebruikt. Zelfs als u deze stoffen vermijdt, kunnen andere gewoonten, zoals het eten van te veel vet of suiker, uw lever onder druk zetten en leiden tot leververvetting in uw cellen, de zogenaamde niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). Hier bekijken we wat NAFLC veroorzaakt, hoe u het vroegtijdig kunt opsporen en wat u kunt doen om uw risico te verkleinen.

 

Hoe wordt de lever beschadigd?

De lever heeft verschillende functies, waaronder het afbreken en verwijderen van gifstoffen uit het lichaam, het metaboliseren van voedingsstoffen en het produceren van gal om te helpen bij de vetafbraak. Maar als uw lever niet optimaal werkt, worden deze functies aangetast. De meeste leveraandoeningen worden veroorzaakt door chronisch alcoholmisbruik, dat de levercellen beschadigt en de leverfunctie belemmert. Niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD) is de meest voorkomende oorzaak van leverschade bij mensen die geen alcohol drinken. NAFLD wordt veroorzaakt door vetafzettingen in de levercellen die de leverfunctie belemmeren. Er zijn drie soorten NAFLD: niet-alcoholische vette lever, niet-alcoholische steatohepatitis (NASH), en fibrose.

 

Wat zijn de symptomen van NAFLD?

De meeste mensen met NAFLD hebben geen symptomen. Als u wel symptomen heeft, kan het zijn dat u zich moe, pijnlijk of gewoon onwel voelt. Het kan ook zijn dat u zich ziek voelt of gemakkelijker ziek wordt dan normaal, of dat u gevoeliger bent voor alcohol. De enige manier om te weten of u NAFLD hebt, is een bloedonderzoek. Als u het risico loopt NAFLD te krijgen, kan uw arts uw leverfunctie op gezette tijden testen.

 

Wat is niet-alcoholische vette leverziekte?

Niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD) is een opeenhoping van vet in de levercellen, meestal bij mensen die geen alcohol drinken. Het is een vorm van leverziekte die ontstaat wanneer de lever vetten niet goed kan verwerken. Mensen met diabetes, obesitas, een hoog cholesterolgehalte of andere stofwisselingsziekten lopen een groter risico op NAFLD. De hoeveelheid vet in de lever varieert van persoon tot persoon, en is niet altijd een reden tot zorg. Maar als een aanzienlijk aantal levercellen gevuld raakt met vet, of als een kleinere hoeveelheid vet ontstoken raakt en littekenvorming veroorzaakt, kan dit leiden tot niet-alcoholische steatohepatitis (NASH), fibrose, of zelfs leverkanker.

 

Hoe voorkom je niet-alcoholische vette leverziekte?

Dietist Mandy Breure weet er alles van. Zo zijn er zijn dingen die u kunt doen om uw risico op NAFLD en andere vormen van leverziekte te verkleinen. – Blijf gezond – Eet een gezond, uitgebalanceerd dieet, beweeg regelmatig, en zorg voor voldoende slaap. Uit een onderzoek is gebleken dat mensen die tot 41% van hun dagelijkse calorieën uit vet halen, twee keer zoveel kans hebben om NAFLD te ontwikkelen dan mensen die ongeveer 25% van hun dagelijkse calorieën uit vet halen. – Beperk suiker – Te veel suiker kan het risico op leveraandoeningen verhogen. – Beperk alcohol – Als u alcohol drinkt, beperk dit dan tot één standaarddrankje per dag. – Laat uw leverfunctie testen – Als u het risico loopt om NAFLD te krijgen, kan uw arts uw leverfunctie regelmatig testen. – Laat uw bloed testen – Een bloedtest kan bepalen of u te veel vet in uw lever heeft. – Probeer kruidenremedies – Van een aantal kruiden en supplementen is aangetoond dat ze helpen leverproblemen te verlichten, waaronder artisjokbladextract, paardenbloemwortel, kurkuma en mariadistelextract.

http://www.dietistmandybreure.nl