Advertentieindex
Image default
Gezondheid

De opticien

De opticien of ook wel een meetkundige van de ogen daar ga je naar toe als je zicht minder is. Een opticien kan namelijk bepalen of je een sterkte nodig hebt om beter te gaan zien. De opticien zal door een oogmeting uit te voeren gaan kijken waar het licht in het oog terecht komt. Het licht moet om duidelijk te kunnen zien op het netvlies terecht komen. Nu kan het voorkomen dat dit licht voor of achter het netvlies valt waardoor men dus minder ziet. Valt het licht (beeld) niet op het netvlies dan is het de taak van de opticien om dit licht middels verschillende glazen voor te houden weer op het netvlies te krijgen.

 

Oogmeting

 

De opticien zal vaak een oogmeting beginnen met een zogenaamde auto-refractor. Dit apparaat daar hoeft de consument maar in te kijken en zonder dat de consument iets hoeft te zeggen wordt er door dit apparaat automatisch een sterkte gemeten. Deze auto-refractor meting is vaak een indicatie voor de opticien en de opticien dient deze sterkte dan ook na te meten omdat een auto-refractor meting nu eenmaal niet altijd even precies is. Uiteindelijk zal de opticien door een vraag en antwoord meting de uiteindelijke sterkte bepalen. De sterkte kan onder ander een plus of min sterkte zijn, ook kan de opticien bepalen of je een cilinder correctie nodig hebt.

 

Bril of contactlenzen

 

Weet de opticien de sterkte dan kan jij je zicht gaan corrigeren met een bril of met contactlenzen. De opticien zal je in je keuze adviseren. Vaak kiezen ouderen al snel voor een bril, terwijl het jonger publiek al snel voor contactlenzen zal kiezen, omdat dit namelijk niks aan je uiterlijk zal veranderen. Er zijn trouwens heel veel verschillende soorten contactlenzen te koop en de meest verkochte contactlenzen zijn de zachte contactlenzen zoals de maandlenzen en daglenzen en dit is voor de meeste mensen een mooie keuze.