Advertentieindex
Image default
Financieel

Premieverschillen in 2022 zijn groter dan ooit!

Zoals je al aan de titel kon zien, de premieverschillen zijn in 2022 groter dan ooit. Vanaf het moment dat je achttien wordt moet je een zorgverzekering gaan afsluiten en betalen. Bij een zorgverzekering komt ook premie betalen erbij kijken. Er zijn natuurlijk best wat mensen die net achttien zijn geworden of gaan worden. Het is handig om dan te weten wat premie is en wat het allemaal inhoudt. We gaan je daarom in dit artikel alles vertellen over premies en ook het grote verschil tussen premies in 2022.

Wat is premie?

Het lijkt allemaal heel erg ingewikkeld, zorgverzekering, basisverzekering, eigen risico en dan ook nog premie, maar het is heel erg simpel. Als je een verzekering afsluit moet je premie gaan betalen. Dat bedrag is wat je je verzekeraar betaalt voor je verzekering. Het is als het ware het prijskaartje van de verzekering. Dit geldt niet alleen voor een zorgverzekering, maar voor iedere verzekering. Denk dan aan bijvoorbeeld een motorverzekering of een reisverzekering. De hoogte van je premie is afhankelijk van een aantal verschillende dingen zoals de hoogte van het risico en de de gekozen dekking. De dekking geeft aan voor welke gebeurtenissen je verzekerd bent. De waarde van het product waarvoor je verzekerd bent beïnvloedt ook de hoogte van de premie. Dit geldt bijvoorbeeld voor een autoverzekering, de waarde van de auto speelt dan een rol in de prijs van de premie. De eerste stap is natuurlijk een voordelige zorgverzekering uit te kiezen, we raden aan om een aantal zorgverzekering te vergelijken. Je kan onder andere zorgverzekeringen vergelijken met vergelijkdezorgverzekeringen.nl.

Wat is een premie zorgverzekering en waar bestaat het uit?

Elk jaar berekenen zorgverzekeraars opnieuw de premie van de zorgverzekering. De zorgverzekering is ook wel de basisverzekering genoemd. Voor je basisverzekering betaal je een vast bedrag aan je zorgverzekeraar. Dit is de nominale premie. Voor 2022 is de ingeschatte nominale premie 1.509 euro per jaar. Dit komt neer op een zorgpremie van 125,75 euro per maand.De nominale premie bestaat uit 2 bedragen. Een rekenpremie en een opslagpremie. De rekenpremie is bij iedere verzekeraar hetzelfde, maar de opslagpremie is erg verschillend. De rekenpremie geeft aan wat de zorgverzekeraar minimaal moet vragen om alle zorgkosten voor het komende jaar te dekken en de opslagpremie geeft aan wat de zorgverzekeraar minimaal moet vragen om alle zorgkosten voor het komende jaar te dekken.

Premieverschillen

In de praktijk hanteert elke zorgverzekeraar zijn eigen premie voor basisverzekeringen. Er zijn dus elk jaar zorgverzekeraars die meer of minder rekenen dan de nominale premie. Dat betekend dus dat er net als vorige jaren premieverschillen tussen de polissen is. In 2022 zijn deze premieverschillen groter dan ooit. Het is dus belangrijk om je nieuwe zorgpolis goed te controleren en om jezelf kritische vragen over je zorgpolis te stellen.