Advertentieindex
Image default
Dienstverlening

Wat als jouw huis asbest heeft?

Jij hebt gekozen voor de charme van een ouder huis, tja, dan weet je dat er naast die prachtige originele houten vloeren en glas-in-loodramen ook wat minder romantische verrassingen op de loer kunnen liggen. Want wist jij dat bijvoorbeeld een van die verrassingen asbest kan zijn. Maar wat betekent dat nu echt voor jou als huiseigenaar? En hoe ga je ermee om? Je leest het allemaal hier!

Wat is asbest precies?

Asbest is een natuurlijk mineraal dat decennialang werd gebruikt in bouwmaterialen vanwege zijn brandwerendheid, duurzaamheid en isolerende eigenschappen. Helaas werd later ontdekt dat wanneer asbestvezels worden ingeademd en ze dus ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken en met zich mee kunnen nemen waaronder asbestose en bepaalde vormen van kanker. En dat wilt natuurlijk niemand.

Enkel vormen waar asbest zich kan verschuilen:

  • plafondplaten
  • zachtboard platen
  • platen achter de cv-ketel
  • een schouw of vensterbank van imitatiemarmer (‘nepmarmer‘)
  • afvoerbuizen van cement
  • vloerzeil en de kit van kozijnen.

Hoe weet je of je huis asbest bevat?

Tenzij je al thuis bent in bouwmaterialen, is het vaak moeilijk te zeggen of iets asbest bevat. Over het algemeen werden huizen die voor de jaren ’80 zijn gebouwd, vaak met asbesthoudende materialen gemaakt. Denk aan vloertegels, dakbedekking, pijpisolatie en meer. Als je vermoedt dat er asbest in je huis is, is het aan te raden om een expert in te schakelen die een monster kan nemen en dit kan laten testen in een laboratorium.

Wat te doen als je asbest ontdekt?

Voordat je in paniek raakt moet dit heel goed onthouden:

  • “Niet alle asbest in huis is een directe bedreiging. Het gaat erom hoe je ermee omgaat.”

Als het asbesthoudend materiaal in goede staat verkeert en niet wordt verstoord, is het vaak veiliger om het te laten zitten. Maar als je renovatie- of sloopplannen hebt, is het essentieel om eerst een expert te raadplegen.

Asbest verwijderen? Laat dit absoluut over aan de échte experts!

Ben jij altijd al een doe-het-zelver geweest. Of het nu gaat om dat oude kastje dat een nieuw leven nodig heeft of het leggen van die prachtige houten vloer in de woonkamer; er is iets ongelooflijk bevredigends aan het met eigen handen klaren van een klus. Maar er zijn bepaalde taken waar zelfs jij niet aan zou beginnen. Asbest verwijderen staat bovenaan die lijst.

Nu vraag je je misschien af, waarom? Het lijkt misschien simpel, toch? Je trekt gewoon wat oude tegels of isolatie uit en voilà. Maar zo eenvoudig (en veilig) is het echt niet.

Asbest verwijderen vereist specifieke kennis en uitrusting. Wanneer asbestmaterialen worden verstoord, kunnen de vezels in de lucht komen. Als deze vezels worden ingeademd, kunnen ze ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is absoluut géén klus waar je risico’s wilt nemen, vooral als het gaat om je gezondheid en die van je geliefden.

De kosten van asbestverwijdering

De asbestattest prijs voor het verwijderen van asbest kan variëren afhankelijk van de grootte van het project, de locatie en de specifieke uitdagingen van je woning. Maar als je het in perspectief plaatst tegenover de gezondheidsrisico’s van het zelf doen of het onbeheerd achterlaten, is het een investering die de moeite waard is.

Tot slot

Het hebben van asbest in je huis klinkt eng, en hoewel het zeker serieus genomen moet worden, is het belangrijk om geïnformeerd en voorbereid te zijn in plaats van angstig. Met de juiste kennis en professionals aan je zijde, kan je jouw droomhuis veilig en gezond maken voor de komende jaren.