Advertentieindex
Image default
Dienstverlening

Trauma uit de Jeugd Genezen

Soms is het moeilijk om te bedenken dat de kleine pijnvolle gebeurtenissen in onze jeugd de term “trauma” kunnen dragen. Het is makkelijker om gebeurtenissen zoals lichamelijk en sensueel misbruik, zware verwaarlozing of de dood van een ouder of broer/zus als traumatisch te zien.

Maar er zijn ook de kleinere trauma’s in de jeugd die ontstaan in de omstandigheden van het dagelijks leven… zoals dat je een fout maakt in het klaslokaal en een gemene leraar vernedert je, of wanneer je uitgesloten wordt door een groep “populaire” mensen en je voelt je alleen en buiten gesloten, of wanneer je geplaagd en gepest wordt door een oudere broer/zus of een klasgenoot. Elk van deze gebeurtenissen uit de jeugd kan een trauma worden wanneer ze vast zitten in je bewustzijn en een effect hebben op je leven als volwassene. Soms zijn de meer subtiele gebeurtenissen, zoals het herhaaldelijk verwaarloosd worden door drukke maar goedbedoelde ouders, moeilijker te genezen omdat het moeilijker is om de ervaring als “traumatisch” te herkennen.

Wanneer een herinnering traumatisch is, blijft het bij je. De emotioneel pijnlijke gevoelens die je ten tijde van de gebeurtenis voelde, worden begeleid met negatieve overtuigingen over jezelf, die zelfs door de tijd heen constant kunnen blijven. Deze gedachten, beelden en sensaties kunnen in het lichaam en geest vast zitten en je als een volwassene beïnvloeden. Negatieve overtuigingen zoals “het is mijn schuld” of “niemand kan van me houden” of “ik ben niet goed genoeg” kunnen je huidige realiteit vertroebelen. Laag zelfvertrouwen, schaamte, depressie en angst zijn symptomen die door trauma in de jeugd ontwikkelt kunnen worden.

Eén van de eerste stappen in het herstel en genezing van jeugd trauma is erkennen wat er gebeurd is. Het maakt niet uit of de trauma groot of klein is, er is een tendens om de effecten te minimeren of de gevoelens die ermee geassocieerd zijn weg te wuiven. We kunnen verouderde overtuigingen hebben dat het huilen over iets dat in het verleden is gebeurd ons zwak makt, of dat kwetsbaar zijn ons blootstelt aan nog meer vernedering. Het is makkelijker om dingen te onderdrukken, om wat er gebeurd is te ontkennen en te doen alsof onze gevoelens er niet toe doen.

Wanneer dat gebeurt kunnen deze wonden uit de jeugd vaststeken met je oude perspectieven als een kind die beperkt is in kennis en ervaring. Het is moeilijk om te accepteren dat het herleven of delen van onze pijnlijke herinneringen van oude trauma’s iets goeds kan zijn. Het is echter door deze eerste stap van erkenning van het trauma, dat het gewonde innerlijk kind een kans heeft om te genezen en een nieuwe, frisse perspectief ontwikkelen kan dat in de huidige realiteit gegrond is.

Psycholoog Breda – Depsycholoog.nl

https://www.depsycholoog.nl/breda/