Advertentieindex
Image default
Bedrijven

Het verschil tussen interim managers en vaste dienst

Een interim manager is iemand die tijdelijk wordt ingehuurd door een bedrijf om specifieke taken uit te voeren. Dit kan zijn omdat er een project is dat extra expertise nodig heeft of omdat er tijdelijke vervanging nodig is voor een bestaande functie. Het belangrijkste kenmerk van een interim manager is dat hij of zij niet in vaste dienst is bij het bedrijf. Het is wel zo dat een interim manager geen vast contract heeft en meestal per project wordt betaald.

Andere interim functies

Een productiemanager is iemand die verantwoordelijk is voor het efficiënt laten verlopen van de productieprocessen in een fabriek of een productieomgeving. De productiemanager zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt, van grondstof tot eindproduct. Een productiemanager kan uiteindelijk ook in vaste dienst zijn bij een bedrijf. Dat betekent dat hij of zij een permanent contract heeft en voor onbepaalde tijd bij het bedrijf.

Verschillende contracten

Het grote verschil tussen de banen is de duur van het contract. Een interim manager heeft geen vast contract en wordt alleen ingehuurd voor een bepaalde periode. Het kan variëren van enkele maanden tot een paar jaar, afhankelijk van het project. Een productiemanager daarentegen heeft een vast contract en werkt voor onbepaalde tijd bij het bedrijf, tenzij hij of zij ervoor kiest om te vertrekken. 

Betrokkenheid bij het bedrijf

Een ander belangrijk verschil is de mate van betrokkenheid bij het bedrijf. Interim managers hebben over het algemeen een meer afstandelijke relatie met het bedrijf waarvoor ze werken. Ze zijn er om een specifieke taak uit te voeren en hebben meestal geen diepgaande betrokkenheid bij de dagelijkse gang van zaken. Productiemanagers daarentegen zijn vaak meer betrokken bij het bedrijf en zijn verantwoordelijk voor het beheren van de productieafdeling. Er is ook nog het verschil in de manier waarop ze worden betaald. Interim managers worden meestal via facturen betaald en hun tarieven kunnen variëren afhankelijk van hun ervaring en expertise. Productiemanagers ontvangen daarentegen een vast salaris, dat meestal maandelijks vaststaat.

Meer zekerheid met vaste dienst

Daarnaast is er nog het aspect van zekerheid. Interim managers hebben over het algemeen minder baanzekerheid dan productiemanagers. Omdat ze geen vast contract hebben, moeten ze voortdurend op zoek naar nieuwe opdrachten en projecten. Productiemanagers daarentegen hebben de zekerheid van een vast dienstverband, zolang ze aan de prestatie- en gedragsnormen van het bedrijf voldoen. Interim managers zijn tijdelijke krachten en hebben vaak een meer afstandelijke relatie met het bedrijf. Productiemanagers genieten over het algemeen meer zekerheid, alhoewel ze een lager loon krijgen. 

Voor flexibiliteit of stabiliteit kiezen

Een ander aspect om te overwegen bij het kiezen tussen interim en vaste dienst is de mate van flexibiliteit. Interim managers hebben vaak meer vrijheid om te bepalen welke projecten ze aannemen en wanneer ze werken. Het is aantrekkelijk voor mensen die graag variatie in hun werk willen en de mogelijkheid willen hebben om hun carrière op maat te maken. Aan de andere kant kiezen productiemanagers voor meer stabiliteit en continuïteit in hun loopbaan. Het is dus belangrijk om na te denken over wat voor jou het meest belangrijk is. Beslis welke vorm van werk het beste bij jouw persoonlijke en professionele doelen past.