Advertentieindex
Image default
Auto’s en Motoren

De lengte van de laadkabel type 2

 Met de opkomst van elektrische voertuigen wordt opladen steeds belangrijker. Een van de meest essentiële onderdelen van het oplaadproces is de laadkabel. In dit artikel duiken we dieper in op de lengte van de Type 2-laadkabel en de verschillende voordelen die ermee gepaard gaan.

Een Type 2-laadkabel is een veelgebruikte kabel voor elektrische voertuigen. Het staat bekend om zijn betrouwbaarheid en efficiëntie tijdens het opladen. Maar wat is de ideale lengte voor een Type 2-laadkabel? Moet je gaan voor een kortere kabel of een langere?

Wat is de normale lengte van een laadkabel?

De lengte van de Type 2-laadkabel kan invloed hebben op je oplaadervaring. Een langere kabel biedt flexibiliteit en gemak, waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt tijdens het opladen. Aan de andere kant kan een kortere kabel handiger zijn in situaties waarin je beperkte parkeerruimte hebt.

De lengte van de laadkabel type 2 kan variëren van 2 meter tot wel 30 meter. Als u voor het laatste kiest, zou dit in de meeste gevallen moeten passen, ongeacht of het stopcontact van uw auto zich aan de voorkant, achterkant of zijkant bevindt en of u liever met de voorkant naar binnen of naar buiten parkeert.

Wat betekenen Type 1 en Type 2?

Type 1 en Type 2 zijn de benamingen die worden gebruikt voor twee verschillende stopcontacten. De stekkers en stopcontacten die u thuis hebt, en die we allemaal herkennen, worden Schuko genoemd. Bij de meeste oplaadstations zult u stopcontacten van type 2 zien – misschien is het u opgevallen dat ze een beetje anders zijn dan de normale stopcontacten? 

De laadkabel type 2 is een EU-verplichting geworden. Dit betekent dat alle nieuwe, oplaadbare auto’s die in Noorwegen worden verkocht, standaard met dit type stekker moeten zijn uitgerust.

Als u wilt weten wat voor kabel u voor uw auto nodig hebt, is het dus een goed idee om eerst uit te zoeken welk type (1 of 2) uw auto heeft.

Voordelen van Type 2-laadkabels

Type 2-laadkabels bieden verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten laadkabels. Ten eerste zijn ze compatibel met een breed scala aan elektrische voertuigen, waardoor ze een veelzijdige keuze zijn. Ze kunnen worden gebruikt met zowel AC- als DC-laders, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende oplaadbehoeften.

Daarnaast bieden Type 2-laadkabels een hogere laadcapaciteit in vergelijking met andere kabels, waardoor het opladen sneller kan verlopen. Dit is vooral handig voor mensen die vaak onderweg zijn en snel willen opladen. Bovendien zijn Type 2-laadkabels robuust en bestand tegen dagelijks gebruik, waardoor ze een betrouwbare keuze zijn.

Overwegingen voor de lengte van Type 2-laadkabels

Bij het kiezen van de lengte van je Type 2-laadkabel zijn er enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden. Hier zijn een paar zaken om te overwegen:

 1. Parkeerruimte: Als je beperkte parkeerruimte hebt, kan een kortere Type 2-laadkabel handiger zijn. Het voorkomt dat de kabel op de grond slingert of in de weg ligt, waardoor het risico op beschadiging wordt verminderd.

 2. Mobiliteit: Als je vaak op verschillende locaties laadt, is een langere Type 2-laadkabel handig. Het geeft je meer flexibiliteit om je voertuig op verschillende afstanden van het laadpunt te parkeren.

 3. Toekomstige behoeften: Overweeg je toekomstige behoeften bij het kiezen van de lengte van je Type 2-laadkabel. Als je van plan bent om je elektrische voertuig op openbare laadstations op te laden, kan een langere kabel handig zijn voor situaties waarin de laadpunten verder weg zijn.

Houd rekening met deze factoren en denk goed na over je individuele behoeften voordat je een beslissing neemt over de lengte van je Type 2-laadkabel.

Usuele lengtes van Type 2-laadkabels

Type 2-laadkabels zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, variërend van 2 meter tot 10 meter of meer. Hier zijn enkele van de meest gebruikelijke lengtes die je kunt vinden:

 1. 2 meter: Dit is een kortere lengte die handig kan zijn in situaties waarin je beperkte parkeerruimte hebt of als je dicht bij het laadpunt kunt parkeren.

 2. 5 meter: Dit is de standaardlengte voor Type 2-laadkabels. Het biedt voldoende flexibiliteit en gemak voor dagelijks gebruik.

 3. 7 meter: Deze lengte biedt iets meer flexibiliteit dan de standaardlengte van 5 meter. Het is handig als je wat extra bereik nodig hebt tijdens het opladen.

 4. 10 meter of meer: Dit zijn langere lengtes die vooral handig zijn voor situaties waarin je vaak op openbare laadstations laadt en de laadpunten verder weg zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat de beschikbaarheid van bepaalde lengtes kan variëren, afhankelijk van de fabrikant en leverancier. Het is altijd raadzaam om de specificaties en beschikbaarheid te controleren voordat je een aankoop doet.

Voordelen van langere Type 2-laadkabels

Het hebben van een langere Type 2-laadkabel biedt verschillende voordelen, vooral als je vaak op openbare laadstations laadt. Hier zijn enkele van de voordelen van langere laadkabels:

 1. Flexibiliteit: Een langere laadkabel geeft je meer flexibiliteit om je voertuig op verschillende afstanden van het laadpunt te parkeren. Dit is handig als de laadpunten verder weg zijn of als je parkeerruimte beperkt is.

 2. Toegankelijkheid: Met een langere laadkabel heb je toegang tot laadpunten die mogelijk verder weg zijn. Dit vergroot je mogelijkheden om je voertuig op te laden, vooral op openbare laadstations.

 3. Gemak: Een langere laadkabel maakt het gemakkelijker om je voertuig op te laden, vooral als er veel andere voertuigen rondom het laadpunt geparkeerd staan. Het geeft je de vrijheid om een geschikte parkeerplek te vinden zonder je zorgen te maken over de afstand tot het laadpunt.

Nadelen van langere Type 2-laadkabels

Hoewel langere Type 2-laadkabels voordelen kunnen bieden, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Hier zijn een paar punten om in gedachten te houden:

 1. Opbergen: Met een langere laadkabel kan het opbergen ervan een uitdaging zijn, vooral als je beperkte opbergruimte hebt in je voertuig. Het is belangrijk om te zorgen voor een geschikte opbergruimte om schade aan de kabel te voorkomen.

 2. Kosten: Langere laadkabels kunnen duurder zijn dan kortere kabels. Houd hier rekening mee bij het maken van je keuze.

 3. Mogelijke verlies van vermogen: Bij langere laadkabels kan er een klein verlies van vermogen optreden tijdens het opladen. Hoewel dit normaal gesproken minimaal is, is het iets om in gedachten te houden, vooral als je voertuig een langere oplaadtijd heeft.

 

https://www.voldt.nl/laadkabel-type-2