Advertentieindex
Image default
Woning en Tuin

Kelder waterdicht maken? Vermijd deze 5 fouten!

Een droge, waterdichte kelder is de droom van veel huiseigenaren. Het voorkomt niet alleen schade aan jouw eigendommen, maar het kan ook schimmel- en vochtproblemen vermijden die de luchtkwaliteit in jouw huis negatief beïnvloeden. Toch gaat het waterdicht maken van een kelder vaak mis.

Wil jij jouw kelder waterdicht maken? In dit blogartikel bespreken we de vijf meest voorkomende fouten die mensen maken bij het waterdicht maken van hun kelder, en hoe je deze kunt vermijden.

1. Gebrek aan een grondige diagnose

Een van de grootste fouten die huiseigenaren maken, is het niet uitvoeren van een grondige diagnose van de vochtproblemen. Veel mensen denken dat ze het probleem snel kunnen oplossen met een simpele coating of door de keldermuren te schilderen.

Het probleem met oppervlakkige oplossingen is dat ze de oorzaak van het probleem niet aanpakken. Water kan op verschillende manieren een kelder binnendringen, zoals via de fundering, door scheuren in de muren of vloeren, of via slechte drainage rondom het huis.

Hoe kun je dit vermijden?

Voordat je begint met waterdicht maken, is het essentieel om te begrijpen waar het water vandaan komt. Dit kun je doen door een professionele inspectie te laten uitvoeren. Een expert kan vochtproblemen opsporen en de juiste oplossingen aanbevelen. Zelf kunt u ook letten op signalen zoals vochtplekken, schimmel, of muffe geuren in jouw kelder.

2. Onjuiste of gebrekkige drainage

Een andere veel voorkomende fout is het negeren van de noodzaak van goede drainage. Sommige huiseigenaren denken dat alleen het aanbrengen van waterdichte verf of coatings voldoende is.

Zonder goede drainage zal water zich blijven ophopen rondom de fundering van jouw huis, wat de druk op de keldermuren en vloeren verhoogt. Dit kan leiden tot barsten en uiteindelijk tot structurele schade.

Hoe kun je dit vermijden?

Zorg voor een goed drainagesysteem rondom jouw huis. Dit kan onder andere bestaan uit:

  • Gootsystemen: Zorg dat regenwater goed wordt afgevoerd via de dakgoten en regenpijpen.

  • Grondafvoer: Plaats drainagebuizen rondom de fundering om water weg te leiden.

  • Pompinstallaties: Overweeg een sump pump of dompelpomp in uw kelder om overtollig water af te voeren.

3. Verkeerd gebruik van waterdichtingsmaterialen

Het verkeerd aanbrengen of kiezen van waterdichtingsmaterialen is een veelvoorkomende valkuil. Sommige mensen kiezen voor materialen die niet geschikt zijn voor hun specifieke situatie of brengen ze op de verkeerde manier aan.

Als waterdichtingsmaterialen niet correct worden toegepast, zullen ze hun werk niet doen. Dit kan betekenen dat jouw kelder nog steeds vochtig blijft of dat het probleem snel weer terugkomt.

Hoe kun je dit vermijden?

Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat je de juiste materialen gebruikt en ze correct aanbrengt:

  • Materialen kiezen: Gebruik hoogwaardige waterdichtingsproducten die geschikt zijn voor jouw specifieke probleem. Laat je adviseren door een professional als je twijfelt.

  • Voorbereiding: Zorg ervoor dat de oppervlakken schoon en droog zijn voordat je begint met het aanbrengen van waterdichtingsmaterialen.

  • Aanbrengen: Volg de instructies van de fabrikant nauwkeurig. Breng de materialen in de juiste dikte aan en zorg voor een gelijkmatige verdeling.

4. Verwaarlozing van scheuren en gaten

Een veelgemaakte fout is het negeren van kleine scheuren en gaten in de keldermuren en -vloeren. Veel huiseigenaren denken dat deze kleine openingen geen grote schade kunnen veroorzaken.

Zelfs kleine scheuren en gaten kunnen een grote hoeveelheid water binnenlaten, vooral tijdens zware regenval. Dit kan leiden tot ernstige vochtproblemen en schade aan de structuur van jouw huis.

Hoe kun je dit vermijden?

Controleer jouw kelder regelmatig op scheuren en gaten. Gebruik een kwalitatieve vulstof of kit om deze onmiddellijk te dichten. Voor grotere scheuren kun je het beste een professional inschakelen om ervoor te zorgen dat de reparatie duurzaam is.

5. Geen aandacht voor ventilatie en luchtvochtigheid

Een ander vaak over het hoofd gezien aspect van kelderwaterdichting is de ventilatie en controle van de luchtvochtigheid in de kelder. Sommige mensen denken dat zodra de kelder waterdicht is, het vochtprobleem volledig is opgelost.

Zelfs een waterdichte kelder kan problemen krijgen met hoge luchtvochtigheid, wat kan leiden tot schimmel en meeldauw. Dit is vooral een probleem in kelders zonder ramen of met beperkte ventilatie.

Hoe kun je dit vermijden?

Zorg voor een goede ventilatie en luchtvochtigheidsregeling in uw kelder:

  • Ontvochtigers: Gebruik een ontvochtiger om de luchtvochtigheid op een veilig niveau te houden (ideaal tussen de 30% en 50%).

  • Ventilatiesystemen: Overweeg het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem om lucht te laten circuleren.

  • Isolatie: Isoleer de keldermuren en -vloeren om condensatie en vochtophoping te voorkomen.