Advertentieindex
Image default
Kinderen

Buitenspelen goed voor de ontwikkeling

Tijdens de middagpauze een kwartier stilzittend je brood opeten en dan een kwartier buitenspelen. Dat is wat kinderen nodig hebben. Bij de invoering van nieuwe roosters van vorig jaar op basisscholen lijken ouders en leerkrachten vooral hun eigen belangen na te streven. Meer rust in de klas, ouders hoeven niet meer bij te dragen aan halen en brengen, leerkrachten zijn eerder klaar. Jammer dat er geen pedagogen aan het woord komen. Zij kunnen putten uit de vele onderzoeken die de waarde van lange pauzes in het onderwijs onderbouwen. Minimaal een uur tussen de middag buitenspelen draagt bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden en creativiteit, het verminderen van overgewicht en juist meer concentratie in de klas daarna. Voorwaarde is wel dat er op het schoolplein voldoende buitenruimte is met gevarieerde speelmogelijkheden.

 Ook als de kinderen thuiskomen na school komt er steeds vaker een mobiel apparaat op tafel. Of dit nou een mobiel is of een tablet, het lijkt alsof ze er niet vanaf te slaan zijn. Vooral de ouders vinden het allemaal wel makkelijk; geef het kind een snoepje en hij is een poosje stil, maar geef het kind een tablet met een paar spelletjes erop en het kind is de hele dag stil. De houten schommels hebben zich verplaatst naar het digitale domein, de glijbaan in het plaatselijke speeltuintje achter in de straat staat eenzaam te wachten tot er iemand gebruik van maakt. Over een paar jaar hebben onze kinderen helemaal geen speeltuintjes meer. De creativiteit van onze kinderen wordt uit hun gezogen door de mobiele apparatuur en hun fantasieën spelen zich alleen nog af in digitale werelden.

 Als uw kind u de volgende keer verteld “Ik wil een zandbak kopen”, denk hier dan nog eens goed bij na. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat buitenspelen essentieel is om op te groeien tot een evenwichtige volwassene. Het is goed voor de motorische ontwikkeling, het zelfvertrouwen, creativiteit en concentratie en leerprestatie op school. Misschien motiveert die zandbak uw kind wel om net iets beter zijn best te doen op school.

http://www.buitenspeelgoed.nl/