Advertentieindex
Image default
Bedrijven

Wat is epoxy?

Epoxy is een kunststof met handige eigenschappen, die van toepassing kunnen zijn voor vele verschillende doeleinden. Men noemt deze kunststof een thermohardende kunststof. Dit houdt in dat bij verwerking van de kunststof de epoxy dun en vloeibaar is, maar na uitharding niet meer vloeibaar kan worden door warmte. Dit in tegenstelling tot thermoplasten, welke dat nog wel kunnen na verwerking.


Epoxy is het beste te omschrijven als een twee componentenlijm. Bij vermenging van de twee componenten kan de vloeibare stof verwerkt worden voor verschillende doeleinden. Na uitharding is de stof twee keer zo sterk als beton, maar toch een stuk lichter dan beton. Wel hangen er enkele risico’s aan de verwerking van epoxy. Het middel veroorzaakt namelijk in 20% van de gevallen een allergische reactie bij de verwerkers. Bekende allergische reacties zijn eczeem, zwellingen en rode uitslag. Om dit te voorkomen adviseert men daarom om altijd beschermende handschoenen te gebruiken.

Wat kan je met epoxy?

Epoxy wordt het veelal gebruikt voor vloeren, coatings,om producten mee te repareren of in meubels (zoals epoxy rivier tafels). Door de vloeibaarheid is het gemakkelijk te verwerken en het hardt uit als een stevig materiaal. Ook zie je epoxy veel terug in vloeren van parkeergarages, bedrijfsruimtes of grote winkels. Voor veel mensen is het gebruik van epoxy hobbymatig erg leuk. Zo maakt men zelf vooral meubelstukken, waarin de stof verwerkt zit. De meest bekende meubels zijn de rivier tafels. Maar hoe maak je dat zelf? Dat leggen we je uit!

Hoe maak je je eigen riviertafels?

Voor het maken van een epoxy riviertafel (of andere epoxy meubels) heb je houten panelen en uiteraard epoxy nodig. Bereken vooraf hoeveel epoxy er nodig is en hoe dik de laag moet worden. Er zijn namelijk meerdere soorten, die elk hun maximale gietdiktes hebben. Zo kan je universele epoxy per keer maar tot maximaal 0,5 cm dik gieten. Bij een epoxy rivier van 7cm diep, schiet dit natuurlijk niet op. Kijk dan even naar de overige soorten epoxy. Zo zijn er soorten die tot wel 7 cm dikte tegelijk kunnen gieten. Ook is het goed om vooraf te bepalen of je de lagen transparant wil houden, of dat je graag kleuren wil toevoegen.