Advertentieindex
Image default
Bedrijven

Landelijke keuken kopen? Lees onze tips

De kenmerken van een landelijke keuken is dat die warmte en gezelligheid uitstraalt. Landelijke keukens bevatten veel onderdelen van natuurproducten en daarom zijn ze ook iets prijziger. Het aanrechtblad is bijvoorbeeld een natuursteen, zoals graniet en de keukenkastjes zijn van massief hout. Ook houten keukenaccessoires zijn in deze keukens volop aanwezig en niet het goedkoopste. Toch kun je relatief goedkoop een landelijke keuken aanschaffen als je ook verstandige keuzes maakt. In deze blog geven we handige tips over hoe je dit aanpakt.

Zorgvuldig je materialen voor een landelijke keuken kiezen

Je kunt bijvoorbeeld iets slimmer omgaan met het kiezen van de materialen voor je landelijke keuken. Massieve keukenkastjes zijn natuurlijk heel mooi, maar het is eigenlijk niet nodig. Het skelet kan bijvoorbeeld prima van goedkoper en ook duurzamer MDF zijn gemaakt, terwijl het frontpaneel van het kastje wel in het materiaal de kleuren naar wens is. Op die manier kun je al wat euro’s besparen. 

 

Ook met betrekking tot het aanrechtblad kun je andere en goedkopere keuzes maken. Kies bijvoorbeeld voor een aanrechtblad van fineer met wel de stijl en het uiterlijk van bijvoorbeeld natuursteen. Het is niet echt te onderscheiden, maar wel een stuk goedkoper.

Zelf je landelijke keuken monteren

Is het zelf monteren van een landelijke keuken een lastige klus? Op zich niet, maar je moet natuurlijk wel een beetje handig zijn. Als je een beetje inzicht hebt, niet bang bent om te schroeven en te boren en ook in het bezit bent van een meetlint, kun je feitelijk zelf een keuken plaatsen. Op die manier bespaar je ook op de installatiekosten, die aardig kunnen oplopen als je een installateur inschakelt. De installatiekosten kunnen oplopen tot € 2.000,-. Afhankelijk van wat er moet gebeuren en hoe complex de installatie is. Het kan ook verschillen per aanbieder en winkel.

Need en nice to have

Veel mensen gaan bij het samenstellen van een nieuwe keuken helemaal los en alleen het beste en het duurste van het duurste is goed genoeg. Dan kan zo’n prijskaartje al snel boven de € 30.000 tot wel € 40.000,- uitkomen. Voor veel mensen is dat net iets te veel van het goede en moet je dus concessies plegen om de prijs te laten zakken. Daarom is het ook slim om voor het shoppen een lijstje samen te stellen met de onderdelen en zaken die je absoluut nodig hebt (need) en met de dingen die je eventueel wilt hebben (nice to have). Op die manier kun je iets makkelijker zaken van het lijstje schrappen en dus op de kosten besparen.

Onderhandelen over je landelijke keuken

Een andere methode om de prijs van een landelijke keuken te laten zakken heeft te maken met je onderhandelingsskills. Als je goed kunt onderhandelen is de kans groot dat je de prijs kunt laten zakken. Onderhandel met de verkoper en zorg ervoor dat je nooit het eerste bod accepteert. Wees je ervan bewust dat de marges op keukens hoog zijn en dat een verkoper op provisiebasis werkt. Dus hij of zij heeft er alle baat bij om jou een keuken te verkopen.